Sčítače by měly zachytit pohyb chodců a cyklistů, přinést přehled o vytíženosti

Sčítače chodců a cyklistů chce s finanční podporou kraje koupit město Přerov. Měly by být dva za 300 tisíc korun a v první fázi se počítá s jejich umístěním ve dvou vytížených lokalitách – sčítat budou v Lipnické a Čechově ulici, kde se plánují nové cyklostezky.

Jeden ze sčítačů by měl být v ulici Šířava – s pohledem na Čechovu ulici. Foto zdroj: prerov.eu

„Olomoucký kraj vypsal dotační program, v rámci něhož můžeme čerpat až 50 procent nákladů na pořízení. Chceme s žádostí uspět, protože když chystáme projekty na opravy komunikací, bývá součást i dotaz, jak je daná lokalita využívána – a právě sčítače nám na ni dají rychlou odpověď,“ vysvětlil náměstek primátora pro dopravu Tomáš Navrátil.

Sčítače jsou určeny pro použití v exteriéru, budou připevněny na lampy veřejného osvětlení a napájeny ze sítě tohoto osvětlení, případně pomocí solárního panelu a záložní lithiové baterie. Budou umět rozlišit chodce od cyklistů a rozpoznají směr jejich pohybu. „Jeden sčítač bude umístěn v blízkosti okružní křižovatky Lipnická-Velká Dlážka-Polní, druhý v ulici Šířava – s pohledem na Čechovu ulici. V případě potřeby pak mohou být přemístěny na připravované i stávající stezky,“ podotkl vedoucí odboru rozvoje přerovského magistrátu Pavel Gala. Se získanými daty bude pracovat cyklokoordinátorka města Jana Gazdíková, která říká: „Data ze sčítačů cyklistů a pěších lze využít také při plánování a řízení dopravy, pro zvyšování bezpečnosti dopravy a vyhodnocování efektivnosti investic pro politiky i veřejnost.“

Žádost o dotaci je nutno poslat na adresu Olomouckého kraje do 5. února, krajští zastupitelé se tímto programem budou zbývat v dubnu – a bude-li Přerov v čerpání úspěšný, stanou se nejpozději do 15. prosince sčítače součástí města.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker