Strojař zůstane městu. Konkrétní osud bude řešit zastupitelstvo

Strojař zůstane městu. Komise pro majetkové záležitosti a Komise pro rozvoj, investice, dopravu a bezpečnost minulý týden schválily tři varianty budoucnosti Strojaře a navrhly zastupitelstvu zrušit záměr prodeje. Varianty, které všechny zahrnují vznik dostupného bydlení v majetku města, budou blíže představeny na prosincovém zastupitelstvu. Osud Strojaře bude také řešit pracovní skupina se zástupci všech stran. Pirátům a opozici se tak díky tlaku skrze petici povedlo město přesvědčit, aby Strojař neprodávalo.

Foto zdroj: prerov.eu

„Je o obrovský úspěch Pirátů i celé opozice, která společně s námi sbírala podpisy za zachování Strojaře v majetku města. Jsem rád, že se to nakonec podařilo a že pro Přerovany vzniknou dostupné byty. Samozřejmě je to celé na začátku, ale věřím, že to dobře dopadne a že se nám to společně podaří dotáhnout,“ říká pirátský zastupitel Petr Dostalík.

Majetková komise a Komise pro rozvoj, investice a dopravu doporučily zastupitelstvu zrušit záměr prodeje hotelového domu Strojař. Naopak navrhly, aby byl Strojař demolován a schválen záměr na zahájení projektové přípravy nové výstavby formou veřejné zakázky s použitím soutěžního dialogu. Osud Strojaře bude také řešit pracovní skupina složená ze zástupců všech politických stran.

„Na Majetkové komisi byly představeny tři varianty vybudování dostupného bydlení ve formě výstavby bytového domu na místě současného hotelu Strojař s tím, že objekt zůstane v majetku města. Mělo by zde tak vzniknout až 77 bytů a to buď skrze dotace na nájemní bydlení, družstevní bydlení nebo spolkové bydlení, přičemž nejpravděpodobněji to bude jedna ze dvou prvních variant,“ doplňuje člen Komise pro majetkové záležitosti a budoucí zastupitel Vojtěch Nezval.

Varianty budoucnosti Strojaře zahrnují bytovou výstavbu skrze dotace či zvýhodněný úvěr (nebo kombinace) na nájemní bydlení z Ministerstva pro místní rozvoj, kde je lze čerpat 500 milionů korun. Další variantou je družstevní bydlení, které kombinuje výhody nájemního a vlastnického bydlení a přineslo by dostupné byty s nízkým nájmem. Doplňující variantou je spolkové bydlení, které je však vhodnější pro menší objekty.

„Od posledních diskuzí o zachování nebo demolici se změnily normy na hlukový útlum a díky konstrukci stropů je nereálné ekonomicky splnit požadavky na kolaudaci na bytový dům. Spolu s omezením daným rozpětím panelů dává demolice či rozebrání smysl. Nový objekt či objekty pak mohou splnit soudobé nároky na kvalitu bydlení i bezbariérovost. V rámci udržitelnosti bychom však rádi dali možnost vdechnout některým částem budovy nový život - nebráníme se využití základů, skeletu přízemí, nebo i panelů samotných nějakým novým, originálním způsobem. Předpokládám, že podrobněji to budeme řešit právě na pracovní skupině. Důležité je, že hlavní požadavek - zachování Strojaře v majetku města - bude splněn,“ doplňuje Jan Horký, architekt a zastupitel za Společně pro Přerov.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker