Jeden ze stíhaných v kauze zmanipulovaných zakázek je stále ve vazbě. ODS je vyzvala k rezignaci

AKTUALIZOVÁNO 19:30 Většina dosud obviněných v kauze zmanipulovaných veřejných zakázek v Olomouckém kraji je vyšetřována na svobodě. Jeden z mužů je ale stále ve vazbě. Regionální rada ODS mezitím vyzvala své členy, kteří jsou do kauzy zapleteni, aby pozastavili své členství ve straně a rezignovali na všechny volené funkce. Během odpoledne se to také stalo.

Michal Zácha | Foto: Olomoucký kraj

V kauze, kde jde o manipulaci s veřejnými zakzkami v oblasti dopravních staveb, je prý zatím obviněno třináct lidí. Dva z nich jsou významnými regionálními členy ODS, Michal Zácha a Robert Knobloch. Druhý jmenovaný je zatím stále zadržen a soud rozhodne o návrhu na uvalení vazby. 

Mezi dalšími obviněnými jsou například současný šéf Správy silnic Olomouckého kraje David Štěpánek i jeho předchůdce ve funkci Petr Foltýnek či jeden zástupce stavební firmy Porr.  

Regionální rada ODS Olomouc se sešla včera večer, aby situaci projednala. Výsledkem byla výzva, aby Michal Zácha a Robert Knobloch neprodleně pozastavili jejich členství v ODS a vzdali se všech veřejných volených funkcí. V případě, že se tak nestane, podnikne krajské vedení ODS další nezbytné kroky. Oba muži mají na splnění výzvy dnešek.

Michal Zácha, který je vyšetřován na svobodě, se už včera setkal s hejtmanem Josefem Suchánkem a také se svým stranickým kolegou a dalším náměstkem hejtmana Daliborem Horákem. Podle našich informací souhlasil, že na veřejné i stranické funkce rezignuje. 

Kvůli reakci na dramaticky novou situaci se ve středu odpoledne sejde také vedení Olomouckého kraje, tedy zástupci koalice Pirátů, STAN, ODS a Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj. Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek svolal na 15:30 jednání koaliční rady.

Po odpoledním jednání krajské koalice bylo oznámeno, že Michal Zácha rezignoval na post náměstka hejtmana. Během dneška také rezignoval na členství v ODS. Městský soud v Brně mezitím uvalil vazbu na dalšího stíhaného Roberta Knoblocha. Kraj bude muset řešit nejen obsazení postu náměstka pro dopravu, ale také situaci na Správě silnic Olomouckého kraje, jejíž ředitel je mezi obviněnými.   



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker