Zimní Přerov. Malebné snímky přerovských fotografů zaplní výlohy v centru města

Nevyužité výlohy budov v centru města ožijí. Přerovští fotografové tu od prosince budou vystavovat fotky města se zimní tématikou, od března tu bude k vidění expozice připomínající nedožité osmdesátiny zpěváka Pavla Nováka, děti z místní Základní umělecké školy představí své obrázky Přerova a jeho osobností, na začátku léta je v plánu výstava, která připomene, že park Michalov slaví 120 let. A nakonec přijdou na řadu fotky Přerovanů, kteří se zapojí do soutěže, kterou bude město před prázdninami vyhlašovat.

Náměstí TGM, foto Bohumil Kratochvíl. Foto zdroj: prerov.eu

„Až dosud jsme využívali k prezentaci budovu na adrese TGM 16, která se ovšem začne v nejbližších dnech rekonstruovat, takže tento prostor musíme opustit. Proto teď využijeme výlohy na adresách TGM 8 a TGM 5,“ řekl primátor Přerova Petr Vrána. Na výstavách bude město spolupracovat s Kulturními a informačními službami města Přerova a se Základní uměleckou školou Bedřicha Kozánka.

„Ještě předtím, než rozjedeme první zimní výstavu, dáme výlohy na TGM 8 do lepšího stavu. Máme už odezvu od přerovských fotografů, kteří vítají možnost prezentovat svou tvorbu ve veřejném prostoru. K tomuto využijeme i výklad v budově na TGM 5, která bude po dobu adventního programu využita jako zázemí účinkujících,“ uvedl náměstek Miloslav Dohnal. Diváci uvidí ve výlohách například snímky Jana Gebauera, Ladislava Štulpy, Martina Cína, Bohuslava Kratochvíla, Pavla Ondrůje, Ivana Nevtípila, Leony Malátkové, Martina Necida a dalších fotografů, kteří se na Přerov dívají skrz hledáček fotoaparátu.

V březnu pak přerovské fotografy vystřídá vzpomínka na Pavla Nováka, který by se 10. března dožil osmdesáti let. „Před deseti lety Galerie města pořádala retrospektivní výstavu k nedožitým sedmdesátinám tohoto známého zpěváka. Teď nabídneme tuto expozici v zúžené podobě – tedy co prostorové možnosti výlohy dovolí. Máme už zkušenosti s výstavami ve výloze, které si Přerované oblíbili, teď v nich chceme pokračovat,“ sdělila vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

Ve stejném čase, kdy bude výloha TGM 8 hostit vzpomínku na Nováka, bude na adrese TGM 5 výstava obrázků dětí ze Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka. Ty prostřednictvím svých kreseb a maleb představí přerovské osobnosti – zpěváka Jaroslava Wykrenta, plavce Františka Venclovského, básníky Oldřicha Mikuláška a Josefa Kainara či tenistku Janu Novotnou, a také malebná místa města. „Jsme rádi, že práce našich žáků zvelebí veřejný prostor a potěší kolemjdoucí. S městem Přerovem spolupracujeme pravidelně a se spoluprací počítáme i do budoucna,“ konstatoval ředitel Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka Michal Bobák. Začátek léta pak bude patřit Michalovu, který v příštím roce oslaví 120 let své existence. „Fotografie představí nejen historické pohledy na park založený podle návrhu zahradního architekta Františka Thomayera, ale i současné záběry z postupně zrekonstruovaného Michalova, který bude po celé léto lákat návštěvníky svými upravenými záhony a bohatým programem, připraveným k výročí,“ uvedla k připravované expozici vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná. Tečku za výstavami udělá prezentace fotosoutěže, do níž budou přes prázdniny zapojeni Přerované. 

Výlohy v centru by měly být tímto kreativním způsobem využity do té doby, než bude rozhodnuto o jejich dalším osudu – stejně, jako tomu bylo i v případě nemovitosti na TGM 16, kde v současné době probíhá poslední výstava, připomínající historii, současnost i budoucnost této části náměstí.

Foto: Náměstí TGM, foto Bohumil Kratochvíl. 

Zdroj: https://www.prerov.eu/cs/magistrat/tiskove-centrum/tiskove-zpravy-2023/tz-listopad-2023/zimni-prerov-malebne-snimky-prerovskych-fotografu-zaplni-vylohy-v-centru-mesta.html



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker