Hráz rybníka na Svrčově protéká, čeká ji oprava. Na dně jsou vzácné škeble, které je třeba zachránit

Hráz rybníka na Svrčově, který je přírodní památkou a patří Přerovu, protéká. Informaci o havarijním stavu dostali zástupci města od Českého rybářského svazu, který tu hospodaří.

Osada Svrčov se nachází 13 kilometrů od Přerova. Část pozemků, včetně lesa, patří Přerovu. Foto zdroj: prerov.ei

"Hráz je nezbytné opravit, ale než k tomu dojde, musíme zamezit ohrožení obyvatel a majetku. Nechali jsme proto snížit hladinu tak, aby byl snížen tlak vody na narušenou hráz,“ popsal opatření náměstek primátora Miloslav Dohnal. Odbor majetku zadal zpracování projektové dokumentace na sanaci hráze – a v mezičase jsou zde umístěny cedule se zákazem vstupu.

„K porušení hráze došlo vlivem postupného uhnívání kořenů a pařezů, které se nacházejí na návodní hraně koruny hráze, a které následně působí jako drény. Navíc je poškozené výpustní potrubí,“ řekl Petr Školoud z přerovského magistrátu. Oprava havarijního stavu je pro Přerov prioritou, a proto její realizace dostala přednost před dalšími projekty. „Na zpracování projektové dokumentace a biologického průzkumu byla alokována částka ve výši asi 382 tisíc korun. Na samotnou opravu, kterou plánujeme na příští rok, je vyčleněno 5 a půl milionu korun,“ sdělil náměstek Dohnal.

Přerovská organizace Českého rybářského svazu obhospodařuje na Svrčově čtyři rybníky

Ten, který má poškozenou hráz, nese název Horní Svrčov a zaujímá plochu skoro 7 tisíc metrů čtverečních. „Kvůli protékající hrázi bude nutné rybník co nejdříve slovit. Výlov, který zde proběhne po 18 letech, může přinést zajímavé úlovky – třeba i dvoumetrového sumce. Dno už prozkoumávali potápěči,“ uvedl hospodář přerovských rybářů Petr Kopřiva. Ten také potvrdil, že 5 až 10 procent dna je poseto škeblemi – a vyskytují se tu nejen běžné škeble říční, ale také vzácné rybniční. „Podle biologického posudku by zde měla žít populace až 5 tisíc živých škeblí a město v současné době zajišťuje jejich sběrače. Výlov a sběr se ale musí uskutečnit, dokud bude teplota nad 5 stupňů. Pokud je nižší, je zákaz s nimi manipulovat a bude se muset počkat až do jara,“ řekl Kopřiva. Vylovené škeble pak budou přeneseny do zbylých třech svrčovských rybníků.  



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker