Díky dalšímu Milostivému létu dostanou i přerovští dlužníci šanci na oddlužení

Lidé, kteří se dostali do dluhů, mají díky Milostivému létu opět šanci se z nich dostat. Celorepubliková akce by měla dát možnost vyrovnat se se svými závazky i občanům, kteří jsou na seznamu přerovských dlužníků. Radní Milostivému létu vyslovili souhlas, hlasovat o něm budou v září ještě zastupitelé. Pokud i oni dají dlužníkům příležitost, bude jim prominuto příslušenství u místních poplatků – sankce za nezaplacení poplatku včas nebo ve správné výši a náklady za nařízení daňové exekuce. Musí ale splnit zákonné podmínky včetně zaplacení či doplacení celého svého původního dluhu.

Foto zdroj: prerov.eu

„Milostivého léta může využít až 1 000 dlužníků u poplatku za odpad, kteří dluží částku 3 miliony 200 tisíc korun, z toho na příslušenství 1 milion 100 tisíc korun.  U poplatků za psa pak jde o jedenáct dlužníků, za nimiž zůstal dluh ve výši asi 52 tisíc korun, z toho 24 tisíc bylo příslušenství,“ konstatoval přerovský primátor Petr Vrána. Mělo by platit, že v případě dluhu vyššího, než je 5 tisíc korun, si dlužník může sjednat splátkový kalendář na jeden rok, během něhož dlužné místní poplatky zaplatí. Zaniknou také nedoplatky na místním poplatku a jeho příslušenství nepatrné hodnoty – v tom případě ale musí každý jednotlivý nedoplatek být menší než 200 korun a v součtu nesmí přesáhnout 1000 korun. „Uvidíme, kolik lidí bude mít snahu své závazky řešit, vloni a předloni jich bylo šestnáct,“ doplnila vedoucí odboru ekonomiky Eva Řezáčová.

Třetí ročník Milostivého léta začal v červenci a končí 30. listopadu. Dluhová amnestie nezahrnuje jen daňové dluhy u obcí, ale také u správy sociálního pojištění, finančního úřadu a celní správy, poplatky vymáhané soudy a vězeňskou službou se splatností do 30. září loňského roku, které nevymáhá exekutor.  Zájemci o oddlužení se mohou s žádostí o radu obracet také na pracovníky odboru ekonomiky nebo na sociální pracovníky města.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker