Rozhlednu na Čekyňském kopci bude řešit pracovní skupina, skloubit musí dva návrhy

Jak by měla vypadat rozhledna na Čekyňském kopci? Jakou má mít podobu, kterak by měla být vysoká a kolik by mohla asi stát? To všechno bude řešit pracovní skupina, kterou dnes schválili přerovští radní. Podle primátora Petra Vrány je třeba především najít kompromis mezi rozhlednou, která vzešla z loňského participativního rozpočtu – a rozhlednou, kterou navrhovali radní.

Foto zdroj: prerov.eu

Vloni v červnu předložil radní Jakub Navařík kolegům návrh na výstavbu rozhledny na Čekyňáku, která by mohla přijít na 5 až 8 milionů korun. Ve stejnou dobu ale dorazil návrh do participativního rozpočtu od Přerovana Petra Chmelaře, který přišel s nápadem vybudovat v téže lokalitě rozhlednu za 500 tisíc korun. Protože pro jeho podnět občané hlasovali a probojoval se do finále, mělo město na stole návrhy dva – jeden velkorysejší, druhý levnější, který navrhovatel Petr Chmelař popsal takto: „Rozhledna v Knejzlíkových sadech, kousek od památníku, nabídne výhled na Přerov a přilehlé okolí. Rozhledna by měla být jednoduchá, s použitím dřeva – s ohledem na omezený rozpočet.“

A právě nově zřízená pracovní skupina - ve složení Jakub Navařík, Miloslav Dohnal, Lada Galová, Tomáš Dostal, Igor Kraicz, Jan Horký a Jaromír Horký - by měla přijít s řešením v podobě skloubení obou návrhů.

Předkladatel původního návrhu a předseda nově zřízené skupiny Jakub Navařík vysvětluje, proč zrovna rozhledna na Čekyňském kopci: „V blízkosti se nachází turisticky atraktivní lokalita, která je hojně navštěvovaná. Je tu několik turistických tras a několik tras takzvaného Pěškobusu. K okolním zajímavostem patří například Knejzlíkovy sady, vinice, libosad, socha Mamutíka Toma, skupina malých jeskyní, nebo například dochovaná pozorovatelna civilní obrany.“ Připomněl, že v místě je také několik vyhlídek, které i z výšky terénu nabízejí zcela unikátní výhled do mnohakilometrové dálky, kvůli okolní vegetaci je však výhled silně omezený. „V případě, že by zde byla umístěna rozhledna, která by umožnila rozhled nad vegetací, bylo by odtud možno pozorovat nejen celé Přerovsko, ale teoreticky oblast o poloměru přibližně 25 kilometrů – tedy například Hostýn, Svatý kopeček, Dub na Moravě, Kroměříž, Kojetín, Prostějov,“ doplnil. Vzhledem k tomu, že se oblast nachází v ochranné zóně letiště, je předpokládaná maximální výška rozhledny zhruba 25 metrů nad zemí. 

Letos přišlo 55 návrhů

Vloni si Přerované v rámci participativního rozpočtu vybrali kromě rozhledny za 500 tisíc ještě i zelenou autobusovou zastávku za 450 tisíc, mobilní kino za 350 tisíc a koše na psí exkrementy za 90 tisíc – kromě rozhledny jsou všechny body splněny. A úředníci už řeší nápady, které přišly do participativního rozpočtu letos. „Do konce června nám bylo zasláno o deset návrhů více než vloni – tedy 55. Týkají se například veřejné dopravy, parkování vozidel, oprav chodníků, mobiliáře, dětských hřišť a sportovišť, ale i oprav pomníku, pítek ve městě nebo bezbariérových úprav. Ne všechny návrhy však splňují schválené podmínky. O tom, které náměty postoupí do hlasování občanů, rozhodne během prázdnin komise pro hodnocení správnosti a realizovatelnosti návrhů,“ řekl František Zlámal z odboru rozvoje. Představení návrhů se uskuteční ve středu 6. září – a od tohoto data až do 6. října budou moci zájemci hlasovat pro svého favorita, a to prostřednictvím stránek www.chcivprerove.eu. V pondělí 16. října se pak veřejnost dozví, které návrhy se budou v příštím roce realizovat.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker