Piráti chtějí omezit používání glyfosátu v Přerově

Glyfosát - herbicid, který se v Přerově používá na likvidaci plevele např. na chodnících. Látka je však zdraví škodlivá a toxická pro některé organismy. Obyvatelé Přerova jsou s používáním nespokojeni už dlouho, v roce 2019 vznikla proti glyfosátu petice. Piráti proto chtějí postupné omezení.

Foto: Ilustrační obrázek

Glyfosát je herbicid používaný na hubení plevele ve městech a také na vysoušení krmných plodin před sklizní. V Přerově se tato látka používá na likvidaci plevele na zpevněných plochách. I když se odborníci ani veřejnost jednoznačně neshodnou na rizikovosti této látky, prokazatelně způsobuje vážné poškození očí a je toxická pro vodní organismy. Existují navíc studie, které prokazují škodlivost např. pro včely, kdy glyfosát poškozuje jejich trávicí systém či pro hlístice, kdy je poškozen jejich nervový systém.

„Je zvláštní, že glyfosát je zařazen v kategorii herbicidů a nikoli v kategorii insekticidů, když jsou známy negativní účinky na včely. Tady je potřeba připomenout, že insekticidy toxické pro včely se v EU postupně zakázaly. Riziko může také být ve spojení glyfosátu s pomocnými látkami, které v roztoku jsou. Třeba surfaktanty, které zabezpečí to, že se látka dobře přilne k povrchu. A také ve spojení s jinými chemickými látkami, kterých je v dnešní době všude plno, tzv. chemický koktejl. Obezřetnost je proto rozhodně na místě,“ říká pirátská zastupitelka Lenka Jüngling

V Přerově byly snahy o omezení již v minulosti, jelikož nespokojenost obyvatel přetrvává. V roce 2019 tak vznikla petice občanů proti používání glyfosátu a zastupitelstvu byl předložen návrh na omezení a postupný zákaz. Drobný posun nastal jen v tom, že město omezilo použití pouze na zpevněné plochy a mimo dětská hřiště.

„Za Piráty chceme, aby se používání glyfosátu dál omezovalo a postupně se od něj upustilo úplně. Ve spoustě měst to jde a tam, kde je to možné, používají alternativní prostředky, které nejsou tolik škodlivé. Přerov sice nějaká omezení udělal, ale postupně by se mohla látka přestat používat i v okolí dětských jeslí, skupin, MŠ a ZŠ. Navíc glyfosát nepoužívají jen Technické služby města Přerova, ale i jiné městské společnosti typu VaK. Na zastupitelstvu jsme se zatím domluvili na tom, že město a Technické služby budou kužely jasně vymezovat, kde postřiky probíhají,“ dodává Jüngling.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker