Domov Alzheimer byl otevřen, první obyvatelé se nastěhují v průběhu května

Lidé s Alzheimerovou chorobou či demencí jsou zase kousek blíž k reálné šanci stát se jedním ze 114 obyvatel nového Domova Alzheimer, který byl dnes slavnostně otevřen v Přerově. Podle ředitelky Moniky Kubjatové je o pobytové zařízení zájem a kapacita je téměř naplněna. První klienti se na adresu Trávník 30 budou stěhovat v průběhu května.

Foto zdroj: prerov.eu

Domov vznikl přestavbou budovy Chemoprojektu, která tu byl postavena v padesátých letech – poslední roky ale už neplnila svůj účel a byla nevyužitá. Přestavba objektu, stojícího uprostřed panelového sídliště, přišla na 150 milionů korun. Dalších 16 milionů zaplatila realizující společnost městu za nemovitost.

„Před sedmi lety, v roce 2016, jsme poprvé přišli za zástupci města s myšlenkou, že chceme v Přerově vybudovat nové centrum a poskytovat službu, která tu chybí,“ vzpomněl na slavnostním zahájení Radek Žádník – ředitel společnosti Domov Alzheimer, která provozuje domovy i v Roztokách, Darkově a Mostě. Následovala prohlídka zcela, nebo částečně nevyužitých přerovských budov, které by bylo možné proměnit v moderní zařízení. „Tehdy jsme uvažovali i o Strojaři, nakonec jsme se rozhodli pro bývalý Chemoprojekt. Projekt se podařilo dotáhnout do konce a já jsem rád, že tu máme nejen pěkný Domov pro seniory, ale i Domov Alzheimer,“ řekl primátor Přerova Petr Vrána.


Noví obyvatelé, kteří se za měsíc do nového domova nastěhují, tu budou mít veškerý komfort

Čekají na ně moderně vybavené pokoje s polohovacími lůžky, objekt je vybaven aktivizačními místnostmi i vlastním gastro provozem a jídelnou, nechybí ani kavárny pro návštěvy. Jednotlivá patra jsou barevně odlišena, aby se klienti v budově lépe orientovali, stěny zdobí obrázky malované dětmi. Moderátorka slavnostního zahájení – herečka Zdeňka Žádníková Volencová, která je členkou dozorčí rady Domovů Alzheimer – připomněla i motto těchto zařízení. „Má to být domov pro ty, kteří potřebují vaši lásku a naši péči“. Upozornila také na fakt, že na Alzheimerovou chorobou není lék a nemocí trpí v České republice 200 tisíc lidí. 

Přerované, kteří by měli zájem si nové zařízení prohlédnout, mohou přijít ve čtvrtek 20. dubna, prohlídka začne hodinu po poledni a skončí ve tři hodiny.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker