Kino Hvězda: stálice přerovského kulturního nebe

Kino Hvězda se dočká redigitalizace, aby udrželo krok v tempu doby a taky konkurence velikých multiplexů. Víte, v čem je Hvězda jedinečná, co ji čeká v nejbližší době, co nabízí kromě filmů a jaká bude budoucnost kina? To a mnohem více se dozvíte v rozhovoru s Jaroslavem Macíčkem, ředitelem Kulturních a informačních služeb města Přerova (KIS), pod které kino Hvězda spadá.

Současné foto kinosálu připravené v souladu s hygienickými nařízeními. Kino Hvězda se znovu otevře 28. května. Zdroj: kino Hvězda, KIS

V konkurenci velkých multiplexů má přerovské kino velké kouzlo a atmosféru. Bez investic by to ale samo o sobě nestačilo. Kino Hvězda se digitalizovalo v roce 2009. Jak se promítla tato investice do návštěvnosti kina?

To nelze s určitostí posoudit, protože kino jsme dostali pod svou správu v listopadu 2016. V termínu první digitalizace provozoval Hvězdu soukromník. Kino bylo digitalizováno samozřejmě na náklady města. Určitě se ale jeho modernizace podepsala velice kladně a v době domácích kin, DVD a dalších nosičů, navrátila digitalizace kinu zašlou slávu. 


Zastupitelstvo města Přerova v dubnu schválilo zadat veřejnou zakázku na "redigitalizaci" kina Hvězda, předpokládaná hodnota zakázky je 3,9 mil. Kč. Mohl byste stručně představit, co bude redigitalizace obnášet? Kdy by měla akce být zahájena a kdy skončí?

Redigitalizace spočívá především ve výměně projektoru. Stárnoucí projektor s xenonovou lampou nahradí nejmodernější laserový. Stávající projektor má určitou životnost a počet odehraných hodin. To nejlepší má už za sebou. Sférické zrcadlo v projektoru slepne, obraz se tak stává méně jasným a postupně bychom přestali splňovat DCI standard, který požadují tvůrci na distribuci filmů. Nemohli bychom pak hrát filmy v premiérách a ohroženy by byly i 3D projekce. Samotná modernizace by příliš do chodu kina zasáhnout neměla. Pracovat se dá přes den, kdy nepromítáme, a do týdne by mohlo být hotovo. Zavřeno nebude určitě déle než týden. Vyměňovat se bude také stříbrné plátno.


Jaké další investiční akce a vylepšení kina plánujete v budoucnu, čím vylepšíte zážitky návštěvníků?

Redigitalizovat bychom chtěli ve dvou fázích. V letošním roce by mělo dojít k výměně projektoru a promítacího plátna, v příštím roce k pořízení nového ozvučení systémem Dolby Atmos. Stávající zvuk je v pěti kanálech – jako 5+1. Vícekanálový zvuk se postupně stává standardem, bez něhož se kina neobejdou.

Před 2 lety jsme u příležitosti 100 let republiky zpřístupnili protiatomový kryt, kterým kino jako jedno ze tří v republice je.

Vloni se řešila vzduchotechnika v sále. V současné době budujeme stylové posezení Kabinet Hvězda (bývalá kavárna). Probíhá také generální oprava střechy.

Kino Hvězda postavili v době studené války. Tehdy hrozil střet supervelmocí (USA a SSSR) a následná eliminace života na Zemi v důsledku jaderné apokalypsy. Naštěstí na ostré použití krytu pod kinem nedošlo. Na apokalyptické snímky můžeme chodit do divadla, v době míru... Kryt proto zůstává atrakcí a součástí příběhu kina bez tragických souvislostí... Zdroj foto: Kino Hvězda, KIS


Nové stylové posezení Kabinet Hvězda se otevírá rovněž ve čtvrtek 28. května v 15 hodin. Za design svého interiéru se kino nemusí stydět porovnat s jakoukoliv konkurencí. Kulturní zážitek z návštěvy kina má velice důstojné prostředí. Zdroj foto: Kino Hvězda, KIS


Kdybychom označili plánovanou redigitalizaci za jeden z milníků v historii kina Hvězda, jaké milníky byste vyzdvihl z minulosti?

Jak jsem zmínil hned v úvodu, tak kino provozujeme teprve od konce roku 2016. Takže pro nás bylo milníkem už to, že jsme ho převzali. A pak vybudování expozice v jeho protiatomovém krytu, výrazné zvýšení návštěvnosti, nyní je to kavárna, opravení střechy, nová vzduchotechnika… Kino Hvězda začalo promítat 21. 12. 1976, po dvou letech, co se poprvé koplo do země. Prvním filmem bylo válečné drama ze Sovětského svazu Bojovali za vlast. A prostě vše, co dělá našemu kinu dobře a je ku prospěchu našich diváků, tak je pro nás milníkem.


Jak hodnotíte v roce 2020 přerovské kino Hvězda jako celek? Má v Přerově kino budoucnost? Jak se vyvíjí návštěvnost kina?

Samozřejmě, že má kino budoucnost. Svědčí o tom i stále rostoucí návštěvnost. Ta je rok od roku vyšší a je vidět, že se lidé naučili zase chodit do kina. Nabídka filmů je obrovská a ten zážitek z velkého plátna a dobrého zvuku prostě nenahradí žádná jiná domácí projekce. Kdo si chce užít se vším všudy, do kina prostě přijde. Přesvědčil nás o tom třeba snímek Bohemian Rhapsody, na něhož lidé přišli jednou, dvakrát, třikrát…někteří dokonce sedmkrát! Máme 16metrové plátno, které patří mezi největší v republice, to nemají nemají ani cinestary a multiplexy.

A s novým projektorem, plátnem a zvukem bude projekce filmů v Přerově dokonalá. Vloni jsme odehráli skoro tisícovku filmových představení, v provozu jsme byli 364 dnů – zavřeno jsme měli jen na Nový rok, a návštěvnost za ten rok činila přes 65 tisíc návštěvníků. A to jen na filmy. Další tisíce přišli na cestovatelské přednášky, školní akce, divadla a podobně.


Kromě projekce filmů je kino Hvězda také místem různých kulturních akcí, koncertů, přednášek. Jak to vypadá dnes s takovými akcemi v kině mimo film? Jaké služby, kapacity, kino může nabídnout?

Naše kino má 399 míst k sezení. Tím, že je v Přerově jediné s elevací sedaček v sále, je hojně vyhledávané nejrůznějšími interprety.

Samozřejmě ale platí, že přednost mají ve večerních hodinách filmová představení a akce spjaté s filmem. Dopoledne probíhají akce typu divadla, koncerty, školení nebo přednášky. Realizujeme také premiéry filmů s tvůrci. Vloni to třeba bylo k filmu Léto s gentlemanem, kdy přijeli herci Jaromír Hanzlík, Alena Antalová a režisér Jiří Adamec.

Kino bylo narváno, přišlo skoro 400 lidí.


A jaký program máte v kině v nejbližší době před sebou? Čím plánuje Hvězda těšit své fanoušky?

Tak hlavně teď musíme zpátky naskočit tam, kde jsme kvůli koronaviru skončili a rozjet kino se všemi nařízeními, opatřeními a omezeními.

Plány jsou, ale které z nich se podaří uskutečnit, to uvidíme. Přece jen se situace mění každý týden. Po vynucené pauze otevíráme ve čtvrtek 28.5. v 17 hodin.

Prvním filmem bude dokumentární snímek V síti za školou, určený pro mladší diváky do 15 let. Pak musíme vydezinfikovat kino a ve 20 hodin divákům pustíme v premiéře dokument Václava Marhoula 11 barev ptáčete.

Víte, ono nebylo jednoduché sestavit program, protože opatrní byli i distributoři a premiéry těch top snímků si nechali na pozdní léto, někteří dokonce až na podzim. Není úplně co hrát, takže do konce června zřejmě pojedeme v módu dva filmy od čtvrtka do neděle. A pak uvidíme.


Děkujeme za rozhovor a přejeme kinu Hvězda mnoho úspěšných let a spokojených návštěvníků.


Aktuální program a informace o kině Hvězda najdete na jeho internetových stránkách.


Hana Něničková, rejdakce, Přerovský Rej.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit


INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker