Jaké má město plány se Strojařem? Nevíme, rozhodnutí však padne v září!

Oficiální to sice ještě není, ale v kuloárech se už nějaký ten pátek mluví o tom, že o budoucnosti Hotelu Strojař se bude jednat na prvním poprázdninovém zastupitelstvu 4. září. Co tedy se Strojařem bude? Minulý rok byl staronovou koalicí schválen záměr Strojař prodat. Opravdu se jej po tolika letech chátrání jednoduše zbavíme? Co tam vznikne? Budou to tolik potřebné byty pro obyvatele Přerova? Neví se.

Foto zdroj: FB Lenka Jüngling

Celá opozice iniciovala už v listopadu loňského roku sběr podpisů pro vyhlášení referenda o Strojaři. V prosinci pak na zastupitelstvu navrhovala vyhlásit referendum rovnou, aby se sami Přerované vyjádřili, co by na daném místě chtěli. To však vedení města zamítlo. Teď je poslední šance ukázat, že občanům není osud Strojaře lhostejný.

Pokud si taky myslíte, že město nemá tento objekt prodávat a místo toho tu vybudovat dostupné byty pro Přerovany, nebo třeba pečovatelské středisko, podepište petici. Strojař musí sloužit lidem a my máme už jen pár týdnů na to, změnit jeho budoucnost. Prodej bude v každém případě velmi nevýhodný a vedení města tak rozhodně nedostojí svému slibu, že se bude chovat jako řádný hospodář. Je to tak jen na nás, na místních občanech. 

Mezitím ostatní města vedle developerských projektů rozjíždějí i projekty na výstavbu nových obecních bytů, protože si dobře uvědomují, že jen díky pracovním příležitostem a dostupnému bydlení přilákají mladé lidi, rodiny s dětmi, ty kteří se chtějí vrátit a město oživit. Vedení města si však stojí za tím, že městský bytový fond je dostatečně velký. Celých 7% bytů z bytového fondu vlastní město. Oproti tomu taková Vídeň má těchto bytů 40%. Pokud by město reálně chtělo ovlivňovat ceny nájmů, pokud by reálně stálo o přilákání lidí do města a zastavit jejich odliv, mělo by se soustředit nejen na rozprodávání majetku, ale vydat se i jinou cestou, například ze Strojaře udělat městské či družstevní byty.

Vraťme proto Strojaři a celé lokalitě kolem něj takovou budoucnost, jakou si zaslouží. Pojďte do toho také a podepište petici. Pořád je šance, protože zbývá už jen pár stovek vašich podpisů! Podpisová místa najdete tady - Base Camp, Darka (Přerovanka), Echo café, Eso bar, zdravá výživa Harmonie, Konica Foto, Knihanka, Kuželna, Nebe počká, Peťkafé, Svět koření, U Třech, veterina Tomáš Barbořík, Zayka. Podpisy se sbírají i v ulicích – nejčastěji na Wilsonce či před Galerií a na kulturních akcích v Přerově.

Opozice: Lenka Jüngling, Jan Horký, Dan Chromec, František Hrabina



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker