Zdeněk Burian: Školní výukové obrazy

Muzeum Komenského v Přerově připravilo výstavu o malíři Zdeňku Burianovi (1905–1981), která připomíná 115. výročí umělcova narození. Je na ní představena kompletní tvorba obrazových pomůcek, vytvořených Z. Burianem pro školní výuku. V prostorách zámecké Galerie a malého sálu přerovského zámku si ji můžete prohlédnout do 20. prosince 2020.

Foto: Zdroj Jarmila Klímová

Máte jedinečnou možnost vidět na vlastní oči vzácnost z přerovského muzejního depozitáře – tři olejomalby lidských typů z doby první republiky, které ukazují americké, africké a asijské obyvatelstvo. Burian je namaloval pro Stanislava Nikolaua a jeho zeměpisný časopis Širým světem. Vzniklo tak sedm obrazů, zachycujících vždy čtyři portréty mužů i žen rozličných národů a plemen.

Nikolau si tři tyto malby vybral do souboru Nástěnné obrazy k vyučování zeměpisu, takže je můžete porovnat s jejich tištěnou podobou ve formátu výukových školních obrazů. Další čtyři olejomalby lidských typů jsou pro zájemce o Burianovo dílo doposud ztracené.


Zdeněk Burian je považován za jednoho z nejvýznamnějších ilustrátorů pravěku na světě. S mnoha exponáty výstavy se setkávaly generace školáků po celou druhou polovinu dvacátého století a učily se vnímat minulost skrze Burianovy obrazy dávných krajin, zvířat a předvěkých lidí. Připomenut je rovněž zajímavý soubor Krajiny a půdní typy z 50. let, užívaný pro výuku zeměpisu.

            V úterý 20. října 2020 se bude konat přednáška o Burianově díle, s nímž nás seznámí jeho uznávaný znalec Rostislav Walica.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker