Výstava fotografií Jiří Sláma na Osmeku – první kulturní vlaštovka v netradičním prostoru

Jiří Sláma na Osmeku. Tak zní název výstavy fotografií brněnského autora Jiřího Slámy (†2023), pořádané v prostorách bývalé továrny na cukrovinky a ovocné konzervy T. Hrubé v Přerově. Výstava představí výběr tří desítek fotografií na plátně ze dvou přerovských zastavení známého brněnského fotografa. Soubor nabídne pohledy na Tyršův most při jeho otevření a různá témata z průmyslových hal na Osmeku. Tato expozice je jakousi první vlaštovkou v areálu, kde by v budoucnu mohlo vzniknout místo pro pořádání kulturních akcí z původní kotelny.

Foto zdroj: www.osmek.cz

Nedávno zesnulý autor se věnoval černobílé fotografii, ateliérové práci, fotoreportáži a focení ženských aktů. Jeho srdcovými tématy bylo balónové létání a ohňostroje. Samostatnou kapitolu tvořilo „focení hudby“, nejprve popových koncertů, country a folku. Před patnácti lety začal spolupracovat s festivalem klasické hudby Concentus Moraviae a stal se jeho dvorním fotografem. V rozmezí let 2001–2013 působil jako předseda Klubu moravských fotografů. Během své kariéry uspořádal desítky autorských či klubových výstav, pomáhal začínajícím fotografům najít vlastní cestu a inspiroval i mnohé profesionály.

V současné době probíhá citlivá rekonstrukce budov a jejich zařízení s důrazem na zachování původních historických prvků. Současná majitelka by ráda dala průmyslovým halám nové využití a pootevřela je veřejnosti, aniž by je připravila o poslední zbytky dřívější krásy, jak ji zachytil Jiří Sláma na svých snímcích. Prohlídka prostor areálu pro širokou veřejnost se uskuteční v září v rámci 14. ročníku festivalu Den architektury.
Událost k akci naleznete zde
Více informací o Areálu OSMEK najdete ZDE



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker