Svařeno s láskou. Lipník láká na další ročník oblíbené výstavy kovových soch

Již 19. ročník výstavy s názvem Kov ve městě zaplní zanedlouho centrum Lipníku nad Bečvou. Letošní motto zní Svařeno s láskou a na slavnostní zahájení pod širým nebem, kde nebude chybět ani bohatý doprovodný program, se můžete přijít podívat 25. června od 18 hodin. Vernisáže se zúčastní sám autor kovových soch, akademický malíř Jan Dostál z Olomouce.

Foto zdroj: mesto-lipnik.cz

Přibližně deset soch bude k vidění v historickém centru města Lipníka od 15. června do konce září 2023. Těšit se můžete na rozměrné exponáty, které váží často stovky kilogramů a jsou svařeny z mnoha ocelových kusů. Zajímavé jsou i tím, že jsou tvořeny za studena, nejedná se tedy o kovářské, ale spíše kovové exponáty.  "Jen co skončil poslední ročník tradiční exteriérové výstavy Kov ve městě 2022, během kterého jsme kované artefakty z Helfštýna zakomponovali do výloh obchodů na náměstí, začali jsme zvažovat, jakou formu zpracování kovu Lipník ještě neprezentoval. Jako kurátorovi by se mi na výstavě vždy líbilo nějaké zvučné jméno, třeba i nějaká světová, nebo alespoň evropská umělecká osobnost. A to se letos povedlo, aniž bychom museli vypravovat kamiony pro exponáty tisíce kilometrů daleko. S žádostí o spolupráci jsme totiž oslovili Jana Dostála – umělce, jehož dílo zaujalo celý svět a přitom tvoří skoro za humny," informoval kastelán hradu Helfštýn a kurátor výstavy Jan Lauro.

Letošním vystavujícím umělcem je akademický sochař Jan Dostál, který byl autorem českého pavilonu na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji, kde svými plastikami Mrak a Srdce vzbudil zaslouženou pozornost. Exponát Mrak je největší ručně tvarovanou sochou z nerezové oceli na světě.

Většina prací začíná shodně

Autor na čtvrtku papíru nakreslí skicu, od které se odráží následné rozpracování detailů, vypalování či vyřezávání segmentů a následná kompletace svářením. Čím dál tím víc však tužku nahrazuje výpočetní technika a sofistikované grafické programy. V současnosti v autorově díle převládají jakési rotující kompozice, které jsou vlastně prostorovým rozhýbáním plošného materiálu nařezaného tak, aby se dal různě nahýbat, pootáčet a postupným rotačním principem vstupoval do prostoru a stával se pohledovým ze všech stran. Tato díla nabízí pestré optické efekty, mívají ornamentální, nebo ryze abstraktní tvarosloví. 

Pro obdivovatele současné sochařské tvorby se tedy nabízí zajímavá příležitost setkat se s úspěšným umělcem, o jehož práci jeví zájem čeští architekti, k nimž rychle přibývají kurátoři a galeristi u nás i v zahraničí. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker