Přerov má prvního letošního občánka, jmenuje se Matyáš

Letos prvním narozeným miminkem je v Přerově malý Matyášek. Chlapec se narodil 4. ledna 2021 dvě hodiny po poledni. Je nositelem starobylého jména, jehož slavný jmenovec, král Matyáš Korvinský, pobýval podle legendy také v Přerově.

Tradice vyhlašovat vždy první v daném roce narozené dítě je milým zvykem. V Přerově letos prvenství získává chlapec s krásným jménem Matyáš. Foto: zdroj www.Přerov.eu

Rodina Denisy a Vladimíra Pechových z Přerova je od včerejšího dne bohatší o jednoho člena. Jejich syn Matyáš se narodil v přerovské porodnici v pondělí 4. ledna těsně před druhou hodinou odpolední - a stal se tak prvním přerovským občánkem tohoto roku.

Malý Matyášek měří 50 centimetrů, váží 3,42 kilogramů a primátor Přerova Petr Měřínský mu poslal - kvůli epidemickým opatřením - dárek poštou.  Více a zdroj: Město Přerov


Dar od Boha

Podle veřejných zdrojů je mužské křestní jméno Matyáš je archaickou podobou jména Matěj. Jméno bylo oblíbené v historii a dnes jeho popularita opět roste. Za poslední desetiletí se počet narozených Matyášů zvýšil údajně až desetkrát. Jméno přitom pochází až z hebrejštiny, stejně jako jeho mladší varianta Matěj. Bylo odvozeno z hebrejského spojení „Mattyth Jáh(u) ” s významem „dar od Boha”.


Přerov je spojen se jménem Matyáše Korvínského

Jedním ze slavných nositelů starobylého jména byl uherský král Matyáš Korvín (1443 - 1490), který se v roce 1469 stal také českým králem. Podle nedoložené legendy se traduje, že se právě v Přerově setkal se synem svého rivala, českého krále Jiřího z Poděbrad, Viktorinem. K setkání došlo v historickém domě na Horním náměstí v Přerově, který od té doby nese jméno "Korvinský dům". Matyáš Korvín byl svého času nejmocnějším panovníkem střední Evropy. 

Podle serveru Turistika.cz historie hodnotného renesančního Korvinského domu na Horním náměstí v Přerově sahá do druhé poloviny 15. století, kdy Přerov vlastnili Cimburkové a po nich v 16. století Pernštejnové. Původně gotický dům, který vznikl za Cimburků byl na počátku 16. století renesančně přestavěn majitelem přerovského panství Janem z Perštejna.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker