Pískové stezky v Michalově jsou nasáklé vodou, do parku se smí jen omezeně

Pískové cestičky v městském parku Michalov jsou podmáčené – horní vrstva pěších tras je nasáklá vodou a rozbředlá. V parku se proto objevilo upozornění, že návštěvníci se mohou po Michalově pohybovat pouze omezeně. Prakticky by měli chodit jen po asfaltových chodnících.

Foto zdroj: prerov.eu

Chodníky jsou podmáčené takřka pravidelně v období srážek

Obdobný problém se v této městské rekreační zóně objevuje každoročně, obvykle pak na přelomu zimy a jara, nebo v době dlouhodobějších dešťů.  V červnu roku 2019 se proto zástupci města rozhodli, že stezky z písku nechají opravit – tehdy došlo k výměně povrchu na zkušebních dvaceti osmi metrech, kde byl písek nahrazen čistě minerálním materiálem, který není "nasákavý". 


Lepší technologie existuje, ale je příliš drahá

Úředníci z odboru majetku plánovali, že v příštích letech by se tímto způsobem mohly opravit všechny cesty, na to ale kvůli finanční náročnosti zatím nedošlo - úprava necelých třiceti metrů pěšiny přišla tehdy na 200 tisíc korun. Metr chodníku za necelých 7 tisíc korun.

„Pokud bychom přistoupili k opravě všech pískových chodníků, byla by potřeba investice v řádu desítek milionů korun,“ konstatoval jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec (ANO). Ten žádá občany, aby zákaz vstupu respektovali a nepokoušeli se obcházet podmáčené stezky přes trávník.

Aktuálně jsou v Michalově kovové zábrany, které návštěvníkům naznačují, aby dál nepokračovali v cestě – a na místě budou zátarasy tak dlouho, dokud povrchy nevyschnou.


Chodníky byly součástí rekonstrukce parku před 20 lety

Park Michalov se rozkládá na dvaceti hektarech a vznikl přeměnou původního městského lesa. Založen byl v roce 1904, největší rekonstrukcí pak prošel v letech 2000 až 2010. Aby měl historický ráz, byly některé asfaltové cesty nahrazeny na začátku nového tisíciletí mlatovými cestami.

Tento způsob výstavby většiny chodníků v Michalově, který se realizoval před 20-ti lety, je sice vzhledný a věrný historické minulosti, nicméně má právě tu nevýhodu, že doslova saje vodu jako houba a při větších srážkách se stává "bahnitým". Hlavní chodníková tepna mezi ORNIS a sídlištěm Osmek je nadále asfaltová a zůstává průchozí. Nyní je Michalov pod ledovou krustou a sněhem.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker