„Je prokázáno, že i malé množství alkoholu zvyšuje riziko. Vědecké výzkumy potvrzují, že alkohol přispívá k rozvoji rakoviny několika způsoby. Jedním z nich je přímé poškození buněk a DNA, což může vést ke genetickým mutacím a následnému vzniku nádorového bujení. Alkohol rovněž oslabuje imunitní systém a vyvolává chronický zánět v těle, což může dále podporovat rozvoj rakovinných buněk. Kombinace alkoholu s kouřením pak riziko vzniku rakoviny ještě znásobuje,“ upozorňuje primář MUDr. Petr Beneš, Ph.D. MBA z Nemocnice AGEL Přerov.
Mezi nejčastější typy rakoviny, které jsou spojeny s konzumací alkoholu, patří rakovina úst, hltanu a jícnu, přičemž riziko je ještě vyšší u kuřáků. Dále sem patří rakovina jater, která se často vyvíjí v důsledku alkoholické cirhózy.
„U žen, které pravidelně konzumují alkohol, existuje vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu, přičemž toto riziko se zvyšuje s dlouhodobou a nadměrnou konzumací. Alkohol se rovněž podílí na vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku, kde negativně ovlivňuje buňky trávicího traktu“, zmiňuje vrchní sestra oddělení onkologie Bc. Renata Chytilová.
„Ačkoli je hlavním rizikovým faktorem rakoviny plic kouření, u osob, které zároveň konzumují alkohol, se riziko vzniku rakoviny výrazně zvyšuje,“ vysvětluje primář MUDr. Petr Beneš, Ph.D. MBA z Nemocnice AGEL Přerov.
Výzkumy potvrzují, že neexistuje žádná bezpečná míra konzumace alkoholu, která by byla zcela bez rizika. Omezení jeho příjmu může snížit pravděpodobnost vzniku závažných onemocnění a výrazně zlepšit celkové zdraví. Suchý únor tak není jen o měsíční abstinenci, ale i o zamyšlení nad dlouhodobými dopady alkoholu na organismus.