Blažkův dům otevírá dveře prvním návštěvníkům. Prohlédnout si ho mohou 16. června

Blažkův dům, který stojí na rohu mezi Masarykovým náměstím a Bratrskou ulicí, se po letech zase otevře veřejnosti. Opravenou nemovitost, která bude sloužit coby zázemí pro podnikatele a kreativce, si mohou zájemci prohlédnout v rámci dne otevřených dveří v pátek 16. června od 9 do 18 hodin. Uvidí nejen novotou vonící místnosti, ale i vybavení kanceláří či dílen, které jsou součástí takzvaného inovačního hubu. Rekonstrukce přišla na 73 milionů korun, z toho 36 milionů pokryla dotace z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Foto zdroj: prerov.eu

Dům, kterému Přerované říkají „Blažkův“, nechal v roce 1881 postavit v centru Přerova perníkář a voskař Josef Blažek. Kromě jeho výrobny v něm postupně sídlila také prodejna rakví, písárna továrny na hnojiva, cukrářství, prodejna módního zboží i pohřební ústav. Po druhé světové válce byl v domě výbor komunistické strany a ten vystřídal poslední nájemník – Vojenská správa. Téměř dvacet let pak byl objekt opuštěný, až v roce 2019 se zástupci města Přerova a Olomouckého kraje shodli na tom, že by se zanedbaný dům mohl přebudovat na takzvaný inovační hub. A ten je právě před dokončením. „Jeho fasáda byla ponechána v historickém duchu, uvnitř ale najdou návštěvníci moderní zázemí. V přízemí je recepce, kanceláře, přednáškový sál pro šedesát lidí, jednací místnost, kuchyňka, sociální zařízení, dílna i laboratoř,“ uvedl primátor Petr Vrána.

V prvním patře si pak příchozí budou moci prohlédnout nahrávací místnost s akustickým obkladem, relaxační lodžii pro odpočinek a otevřený prostor pro coworking. „Aby se tu uživatelé při práci navzájem nerušili, je součástí kanceláří také oddělená kabinka určená k telefonování. A kdo chce více soukromí třeba jen k hovoru ve dvou, může využít speciální boxy,“ přiblížil prostor náměstek přerovského primátora Vladimír Lichnovský. V prvním patře je taky další laboratoř a dílna. „Dílny budou rozděleny podle zaměření na elektrotechnickou, mechanickou a kreativní. Nástroje a nářadí v nich bude podle zaměření, tedy od multimetru, mikroskopu, pájecí stanici – přes pilky, brusky, frézky, vrtačky – až po 3D tiskárny, skenery a lisy,“ doplnila Petra Hirschová z přerovského magistrátu. Součástí objektu bude i standardní kancelářské vybavení včetně techniky – od psacích stolů až po počítače, tiskárny, televize či dataprojektor. „Pronajmout si tu bude možno i 3D tiskárnu.  Koho tato tématika zajímá, může v úterý 20. června přijít na bezplatný workshop „3D tisk bez hranic“. Dozví se, kde všude se dá 3D tisk využít a jaké jsou možnosti – a to včetně praktických ukázek. V dopoledních hodinách bude workshop pro studenty středních a vysokých škol, od 13 do 15 hodin pro veřejnost,“ informovala Andrea Hošťálková, ředitelka Okresní hospodářské komory. Na akci je nutno se objednat do 18. června na webu OHK.

Nový prostor bude provozovat Inovační centrum Olomouckého kraje, které první klienty přivítá v pondělí 3. července

Objednat si pracovní místo v inovačním hubu je možno už dnes na stránkách https://inhubprerov.eu/. „Otevřeno bude od pondělí do pátku od osmi ráno do čtyř odpoledne. Rezidenti, kteří tu budou mít pronajatou svou kancelář nebo místo v coworkingu, budou mít přístup neomezený, a to včetně sobot a nedělí. Každý zákazník může navíc využít odpočívací místnost, tam se protáhnout nebo si zacvičit třeba jógu. A také tu bude pro naše klienty kuchyňka s výbornou kávou,“ popsal manažer přerovského inovačního centra Filip Navrátil.

Součástí inovačního hubu jsou i dvě zasedací místnosti, které nesou jméno po významných přerovských podnikatelích – Karlu Zejdovi (1890-1977), majiteli továrny na kufry Kazeto a Terezii Hrubé (1876-1933), majitelky továrny na cukrovinky. Konferenční sál je pojmenován po Josefu Blažkovi, který dům - v němž dnes sídlí inovační hub - nechal v roce 1881 v centru Přerova postavit.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker