„Do nádob se budou vyhazovat potraviny po datu spotřeby, zbytky vařeného jídla, pečivo, ovoce, zelenina, sedliny kávy a čaje - a to i s původním obalem kromě skla. Vytříděný odpad se následně sveze do bioplynové stanice, kde se zpracuje a využije pro výrobu elektřiny, plynu a tepla,“ uvedl Petr Školoud z přerovského magistrátu. Kuchyňský odpad a nespotřebované potraviny tvoří běžně asi 25 procent obsahu popelnic na směsný komunální odpad.
Jen v České republice zaplní skládky 2 miliony tun biologicky rozložitelného komunálního odpadu, který zde produkuje škodlivé emise. „V Přerově se soustavně zabýváme otázkou, jak chránit životní prostředí a odpad v maximální možné míře recyklovat. Možnost vytřídit gastroodpad od komunálního odpadu, zmenšit tak jeho objem a přispět k produkci zelené energie, se nám jeví jako přínosné řešení. Nezanedbatelnou výhodou je také finanční úspora za skládkovné,“ doplnila Eva Kousalová z odboru majetku.
Za půlroční zkušební provoz zaplatí město Přerov 60 tisíc korun. Pokud se systém v příštích měsících osvědčí, dostanou se speciální nádoby také do dalších lokalit města.
Gastroodpad se využije pro výrobu obnovitelné elektřiny, tepla a biometanu v bioplynových stanicích. Ty dokáží například z patnácti tun svezeného odpadu vyprodukovat ekologické, nízkoemisní palivo k ujetí zhruba 3 087 km osobním automobilem nebo 470 km největším městským autobusem.