K zemi půjde dvacet topolů, stromy zůstanou ležet v Žebračce na zetlení. V den těžby se zavře stezka

Proschlé topoly, které se nacházejí při okraji Národní přírodní rezervace Žebračka, budou v pondělí 6. prosince pokáceny. Město pečuje o cenný les ve spolupráci s ochránci přírody. Cyklostezka vedoucí tímto územím v den kácení uzavře.

Foto zdroj: prerov.eu

"K zemi půjde dvacet topolů kanadských, které se nacházejí na hranici životnosti – jsou ve špatném zdravotním stavu, prokazují hnilobu kmenů, na větvích je jmelí. Padající větve navíc ohrožují cyklisty,“ uvedla Svatava Doupalová z přerovského magistrátu. Už na začátku letošního roku, když se v Žebračce ve větším měřítku kácelo, přinesla těžba celou řadu nespokojených připomínek od občanů. Mnozí se obraceli i na Agenturu ochrany přírody České republiky – ale právě ta zásah doporučila i schválila. A nejinak je tomu i nyní. „Jako odborný lesní hospodář pro lesní majetek města Přerova zdůrazňuji a zaručuji, že jde o nutnou těžbu starých stromů. Hmota bude ponechána v porostu na zetlení, pokácené dřeviny tedy nebudeme nikam převážet,“ konstatuje Vít Navrátil z Technických služeb města Přerova.

Kvůli těžbě v lužním lese bude muset být jen na jeden den, 6. prosince, a to od sedmi ráno do šesti hodin odpoledne, uzavřena jedna část cyklostezky – ta bude neprůjezdná v úseku od silnice I. třídy směrem na Lýsky po bránu na Výstaviště z ulice Osmek. 

Žebračka prošla v lednu letošního roku ochranným zásahem, masivnějším kácením. K zemi šly stovky jasanů, napadených voskovičkou jasanovou. Houba se rozšířila v lese celoplošně, kácelo se ovšem kvůli bezpečnosti návštěvníků pouze u cest.

Za toto přírodě ohleduplné hospodaření dostává město Přerov dotaci od státu. Jednoduše řečeno, Přerov si řekl o peníze za to, že kácí pouze u pěšin, ale v hloubi lesa nechává nemocné stromy napospas osudu. „Za toto šetrné zacházení nám bude stát vyplácet 3 miliony 186 tisíc korun každý rok po dobu padesáti let,“ uvedl radní Michal Zácha (ODS).


Přírodě blízké způsoby hospodaření v Žebračce. Přerov je ekologický hospodář 

Uvedený způsob hospodaření je udržitelný a přírodě blízký, je vítán také ochránci přírody. Správa lesa probíhá v úzké spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny (AOPK). Pro lužní les Žebračka podniklo město Přerov v poslední době i záchranné kroky vůči vysychání lesa, kterému hrozila kvůli nedostatku jarní vody brzká zkáza. 

V říjnu (2020) proto provedli pracovníci technických služeb výměnu potrubí pod dvěma stezkami a tímto relativně jednoduchým zásahem umožnili opětovné zavodnění jedné větší strouhy, přivádějící potřebnou vodu na levý břeh mlýnského náhonu Strhanec,“ sdělil dříve náměstek přerovského primátora Petr Kouba (ODS).


Další kroky k celkové obnově a záchraně cenného lužního lesa

Podle přerovského primátora Petra Měřínského (ANO 2011) jsou zmíněné práce teprve prvním krokem k záchraně charakteru lužního lesa.

Dále máme v plánu připravit projekt, který by umožnil přivést vody v jarních měsících zpět i do vyschlých odstavených říčních ramen na pravém břehu Strhance. Případné úpravy by v žádném případě neměly bránit využívání přírodní rezervace k rekreačním účelům. Naopak, k dalšímu zatraktivnění Žebračky by mohlo pomoci i připravované nové značení cest,“ sdělil k Žebračce již dříve primátor Měřínský.


Malý krok pro lidské správce lesa, velký krok pro cenný přírodní ekosystém. Bez Žebračky s důležitou funkcí lužního lesa by Přerov nebyl Přerovem. Foto: město Přerov



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker