V Přerově dnes otevřou nový kruhový objezd u Předmostí

Dobrá zpráva pro dopravu v Přerově: dnes bude do provozu uvedena zbrusu nová okružní křižovatka o průměru 52 metrů, která nahradí starou a frekventovanou křižovatku. Podle přerovského radního Tomáše Navrátila (ANO) se díky stavbě zrychlí provoz na nové estakádě a částečně zlepší doprava do místních částí.

Podle místních měl být "kruháč" na místě už před mnoha lety. Viditelný pokrok v řešení dopravy v Přerově je vidět až v posledních letech. Foto: FB Tomáš Navrátil

Celá stavba probíhala v zastavěné části Přerova s vazbami na okolní stávající stavby a doplňuje se s již dokončenou estakádou. Cílem projektu je mimoúrovňově převést automobilovou dopravu ze stávající silnice I/55, respektive z nového přivaděče dálnice D1, přes prodloužení Hranické ulice směrem do Dluhonic a přes železniční trať Přerov–Petrovice. Součástí stavby je vedle nové estakády právě modernizace stávající světelně řízené křižovatky ulic Polní a Velká Dlážka na okružní křižovatku s vnějším průměrem 52 metrů. Slavnostní zprovoznění stavby se koná dnes, 21. září 2021, přímo na místě.

"Vozidla, která míří z centra do Předmostí a dále na Olomouc, nebudou muset najíždět na estakádu. Budou moci projet přes Velkou Dlážku, okružní křižovatkou a buď mohou pokračovat do Předmostí, a nebo se mohou napojit výjezdovou větví z Předmostí na komunikaci I/55," uvedl na svém FB radní města Přerova odpovědný za dopravu Tomáš Navrátil (ANO). Podle něj se dále zrychlí se provoz na estakádě. Dojde také k odstranění dočasného semaforu na komunikaci I/55x II/150 s ulicí Prostějovská.

"Naopak byl spuštěn semafor na ulici Polní. Jedná se o poptávkový semafor, kde svítí na hlavním tahu pro vozidla trvale zelená, pouze když přijde chodec a bude chtít přejít komunikaci, zmáčkne signál pro chodce a bezpečně bude moci přejít," dodal Navrátil a poděkoval všem, kdo pracovali na výstavbě estakády i nové okružní křižovatky. Obyvatelé Předmostí, Popovic, Vinar, Čekyně, Penčic se po dlouhých letech bez větších komplikací dostanou bezpečně a rychleji ke svým domovům.

Zkapacitnění průtahu silnice I/55 je již dlouho očekávanou investicí, která sníží dopravní zátěž kritického bodu – podjezdu pod železniční tratí – výstavbou dvoupruhové estakády. Polní ulice bude rozšířena na čtyřpruh v kategorii MS 16,5/60. Dopravní režim na rekonstruované čtyřpruhové Polní ulici bude mimo navržených křižovatek umožňovat pouze odbočení vpravo.

Slavnostní zahájení stavby se uskutečnilo 4. 10. 2018. V červenci 2020 se provádělo vázání výztuží, předepnutí polí a vznikaly přeložky a nové vedení inženýrských sítí. V 10/2020 byla estakáda vybetonovaná. Dnes se otevře také kruhová křižovatka. Další pokrok v mezích možného. Dostavbu D1 stále blokují ekologičtí aktivisté z organizace Děti Země, Voda z Tetčic, Krajina Dluhonice a další. Grafika: ŘSD



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker