Přerovské školy se promění v malé fotovoltaické elektrárny. Bude v nich i lepší vzduch

Fotovoltaické panely, které se postarají o přeměnu slunečního záření na elektřinu, se stanou součástí pěti přerovských základních škol. Ve dvou školních budovách se bude dělat i rekuperace, která by měla přinést do vydýchaných a přehřátých tříd zdravější vzduch. Do těchto novinek investuje město asi 36 milionů korun, část nákladů se má vrátit z dotací.

Fotovoltaické panely vyrábějící elektřinu díky slunečnímu svitu bude mít na své střeše i Základní škola Trávník. Jejich výkon má být v rozmezí od 14,76 do 19,8 kWp. Zdroj: Město Přerov

Modrozelený Přerov nasazuje obnovitelné zdroje. Energie ze Slunce pomůže na školách

V malé fotovoltaické elektrárny se 41 až 55 panely na střechách se promění školy Za Mlýnem, Trávník, J. A. Komenského, Svisle a U Tenisu. Poslední dvě jmenované dostanou i rekuperaci. „Fotovoltaické panely budou umístěny na plochých střechách škol – kromě Trávníku a Svisle, kde mají být instalovány na sedlové střechy. Díky panelům dojde ke snížení roční spotřeby energie o 40 GJ, což činí více než 22 procent úspory celkových nákladů na provoz školy,“ nastínil náměstek pro školství Petr Kouba (ODS). Zdůraznil, že jde o první krok k modrozelené infrastruktuře veřejných budov, který jde vstříc k lepší kvalitě prostředí. 


Lepší vzduch ve třídách prospěje zdraví i soustředění žáků  

A v zájmu zdraví dětí vítá i investici do vzduchotechniky. Ta je řešena jako řízené větrání s rekuperací, které zlepší vzduch ve třídách i v prostorách pro učitelský sbor a personál.

Technicky systém popisuje úředník přerovského magistrátu Zdeněk Dostál: „Vzduch bude nasáván zvenku a přiváděn na rekuperační jednotku, tam projde filtrací, bude zbaven mechanických nečistot - a takto upravený pak zamíří do objektu. Naopak vzduch, který obsahuje pachy, vlhkost nebo jiné škodliviny, bude odtahován z vnitřního prostoru a přiváděn opět na rekuperační jednotku.“ V zimě má zařízení vzduch dohřívat na stanovenou teplotu, v letních měsících naopak chladit na požadovanou vnitřní teplotu.


Na investice chce město získat podporu z dotací

V nejbližších dnech bude zveřejněno výběrové řízení na dodavatele zakázky. Zástupci města počítají s tím, že s dodávkou a montáží panelů i s budováním větracího systému by se mělo začít příští rok na jaře, všechny dílčí práce by měly být hotové nejpozději v závěru roku 2023.

„Předpokládáme, že do fotovoltaiky budeme investovat asi 5 milionů korun a na rekuperaci je vyčleněno 31 milionů. Část nákladů by měla pokrýt dotace z Operačního programu životního prostředí, který podporuje energetické úspory veřejných budov,“ řekla na závěr náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová (ANO).  

Operační program Životní prostředí (OPŽP) umožňuje čerpat finanční prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj a Fondu soudržnosti na projekty v oblasti ochrany životního prostředí. 


Instalovaný výkon fotovoltaiky v České republice je asi 10 krát menší než v Maďarsku. V posledních letech se daří díky podpoře státu a dotací rozvoj solární energetiky urychlovat. Podle informací Solární aliance ve srovnání s rokem 2019 došlo v roce 2020 k nárůstu nových elektráren o 26,3 megawattu, tedy 104 % oproti roku 2019. Ilustrační foto



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker