Dvě desítky studentů nastoupily v Přerově do nové Vyšší odborné školy zdravotnické. Mají možnost využít i stipendijní program

S prvním zářijovým dnem se otevřela v Přerově AGEL Vyšší odborná škola zdravotnická a do prvního roku studia nastoupilo celkově 40 studentů. Zřizovatelem je společnost AGEL, která patří k největším poskytovatelům zdravotnické péče v České republice. Nejen Olomoucký kraj dlouhodobě trápí nedostatek zdravotnického personálu.

První studenti usedli do lavic.

„Myšlenka založit školu v Přerově vznikla před třemi lety u vedení společnosti AGEL, která je zřizovatelem školy. Impulsem byl dlouhodobý nedostatek středního zdravotnického personálu v Česku, který chce AGEL aktivně řešit. Náš záměr byl záhy podpořen vedením města Přerov, Olomouckým krajem a také olomouckým arcibiskupstvím,“ uvedl ředitel AGEL Vyšší odborné školy zdravotnické Ing. Vladimír Janus a dodává, že AGEL Vyšší odborná škola zdravotnická v Přerově je prvním pracovištěm v Olomouckém kraji, ale třetím celkově.

Nová přerovská škola je součástí AGEL Střední zdravotnické škola a Vyšší odborné školy zdravotnické sídlící v Ostravě. Za krátkou dobu se rozrostla o pobočky v Českém Těšíně i v Ostravě a letos nově pravě také v Přerově. Kromě dlouhodobého nedostatku zdravotnického personálu je důvodem jejího zřízení i stále rostoucí zájem o zdravotnické nelékařské profese.

AGEL Vyšší odborná škola zdravotnická v Přerově nabízí studium v oboru Diplomovaná všeobecná sestra v prezenční i kombinované formě studia. Své zázemí má v budově bývalé přerovské „zdravky“ na náměstí Přerovského povstání 2804/2, jejímž vlastníkem je město Přerov. Budova školy prošla v uplynulých měsících velkou modernizací. Po rekonstrukci vnějšího pláště, zateplení a výměny oken přišly na řadu také vnitřní prostory, kde došlo k výmalbě, výměně podlahových krytin nebo výměně sociálního zařízení. Pracovalo se také na nových datových a elektrických rozvodech.

Všechny stavební práce jsou již hotové a škola je plně k dispozici prvním studentům a pedagogům. Dílčí úpravy budou ve škole ještě z části pokračovat, aby se využily její kapacity na maximum. „Po ukončení všech prací je budova připravena pojmout v rámci výuky na VOŠ celkem 6 kmenových tříd, včetně odborných učeben a samozřejmě dalších prostor pro zázemí školy,“ říká ředitel Ing. Vladimír Janus s tím, že školní rok 2021/2022 byl zahájen s jednou třídou v denní a s jednou třídou v kombinované formě studia. „Do každé třídy bylo přijato 20 studentů,“ potvrdil ředitel.

Studenty čeká teoretická, ale také odborná výuka. Během zimního i letního období navštíví v rámci odborné ošetřovatelské praxe chirurgické a interní oddělení nebo oddělení následné péče v Nemocnici AGEL Přerov. „Studentům nabízíme také stipendijní program, který nabízí až 4800 korun měsíčně při závazku následného pracovního poměru ve vybraném zdravotnickém zařízení skupiny AGEL na 3 roky. Čerpání stipendia je však zcela dobrovolné,“ přiblížila zástupkyně ředitele školy Mgr. Alžběta Panáková s tím, že díky zázemí nemocnic skupiny AGEL v kraji může škola žákům zajistit nadstandardní odbornou praxi už od samého začátku studia, ale také možnost zaměstnání.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker