Ministerstvo dopravy vydalo stavební povolení pro D1. Čekají, že ho napadnou

Stavební povolení se týká hlavní části stavby D1 mezi Říkovicemi a Přerovem. Neustále hrozí, že i toto stavební povolení bude zneplatněno kvůli odporu neziskových organizací. Stavební povolení na některé objekty navíc nemůže rozhodovat město Přerov. Přerovský magistrát je totiž podle krajského úřadu v Olomouci systémově podjatý.

Jeden krok vpřed, dva kroky vzad... Nebo se konečně situace obrátí k lepšímu? Foto: Ministerstvo dopravy ČR

Na Ministerstvu dopravy (vede ho ministr Jan Havlíček, nestraník za ANO) vydali v pátek 30. července stavební povolení na poslední úsek dálnice D1 u Přerova. Proti tomuto rozhodnutí mohou účastníci řízení podat rozklad k ministru dopravy. Stavební povolení má platit dva roky.

Problém jsou odpůrci D1 - Děti Země, Voda z Tetčit a Krajina Dluhonice. Z Tetčic je to do Přerova přes 100 kilometrů, ze sídla Dětí Země v Brně je to cca 85 kilometrů. Dluhonice jsou těsně u plánovaného obchvatu. 


Vítězství nevěří ani samo ministerstvo. Boj však nevzdává

Podle svých vlastních slov očekává ovšem sám resort dopravy negativní vývoj. "Bohužel znovu můžeme očekávat podání rozkladu proti rozhodnutí. Věříme, že nakonec zvítězí zdravý rozum a nesmyslné obstrukce proti dálnici, kterou celý Přerov tak moc potřebuje, ustanou," uvedlo Ministerstvo dopravy. 

Na dostavbu posledního 10,1 km dlouhého úseku D1 probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby. Odhadovaná cena zakázky se blíží 7 miliardám korun. Podle dostupných vyjádření expertů je šance na záhájení stavby v letošním roce nulová. 


V Přerově jsou podle krajských úředníků "systémově podjatí"

Nedávné rozhodnutí Krajského úřadu Olomouckého kraje potvrdilo námitku na podjatost Magistrátu města Přerova. Tam se mělo původně mělo rozhodovat o některých jednotlivých ale důležitých objektech celé stavby. Nově osud stavby dostali do rukou úřednici Magistrátu města Olomouce.

Jedním z kuriózních argumentů, kvůli kterému úředníci Olomouckého kraje straní požadavkům Dětí Země, byl výlep plakátů primátora Vladimíra Puchalského (Společně pro Přerov), na kterých zveřejnil mobilní číslo na šéfa uvedené neziskovky, Miroslava Patrika. To a další kroky prý dehonestovalo zmíněnou organizaci a potvrdilo, že politici nejsou nestranní. 

Podle pracovníků krajského úřadu stále hrozí, že na by na úředníky přerovského magistrátu vyvíjeli tlak politici, kteří mají zájem na dostavbě D1. Dnes přetrvává toto "riziko" podle úředníků v Olomouci jmenovitě u přerovského primátora Petra Měřínského a přerovského radního pro dopravu, Tomáše Navrátila (oba ANO). Zmínili i Antonína Prachaře, bývalého ministra dopravy. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker