O dostavbě D1 se v Přerově rozhodovat nebude! Děti Země uspěly u krajského úřadu

V kauze nedokončeného obchvatu města Přerova se objevují stále pikantnější důvody blokující dostavbu D1. Nyní se dokonce jako ze záhrobí vznesl stín politiky bývalého primátora města Vladimíra Puchalského (Společně pro Přerov). Na jeho politické výroky a údajně další politické tlaky se odvolaly Děti Země. Krajský úřad Olomouckého kraje se za názor neziskovky postavil: přerovský magistrát je podle krajských úřední podjatý.

Zoufalství Přerovanů nebere konce. Jejich politici a úředníci jsou prý podjatí, protože chtějí dostavit D1. Ilustrační foto

Krajští úředníci dali Dětem Země za pravdu. Přerov je ve věci D1 podjatý

Děti Země napadli nestrannost přerovského magistrátu. V Přerově by se podle nich o dálnici D1 nerozhodovalo nestranně. Ze hry o dostavbu D1 vyšachovali přerovský magistrát (úřad vede tajemník Petr Mlčoch, primátor je Petr Měřínský ANO 2011). 

Krajský úřad Olomouckého kraje (Olomoucký kraj vede hejtman Josef Suchánek, Piráti + STAN) jim totiž dal za pravdu. Přerovští úředníci jsou podle krajských úředníků pod tlakem politiků a nerozhodovali by objektivně.

Jedním z argumentů byly i plakáty, které po městě nechal vylepit i bývalý primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov, město vedl v letech 2014 - 2018). Na podzim roku 2017 nechal po městě rozvěsit plakáty s telefonním číslem na šéfa Dětí Země Miroslava Patrika a nabádal občany, aby mu zavolali a dotázali se, proč stavbu brzdí. Kampaň sice vzbudila pozornost, ale situaci nepomohla a Puchalského politické uskupení Společně pro Přerov (dnes Společně pro Přerov + Piráti) skončilo v opozici.


Štvavé plakáty a údajné tlaky

„Bývalý primátor Přerova Vladimír Puchalský od září 2017 opakovaně do sdělovacích prostředků uváděl údaje o průběhu přípravy dálnice D0136 a nutnosti vše urychlit ... a o zákonných aktivitách Dětí Země, které hrubým způsobem dehonestoval. Je tedy nepochybné, že vedení MM  (magistrátu města, pozn. redakce) mělo a stále i má obrovský zájem na vydání rozhodnutí i bez ohledu na jeho zákonnost...," napsaly Děti Země.

Dále mimo jiné uvedly: "Existuje od září 2017 až dosud řada politických a mediálních prohlášení vedení Přerova či jiných politiků na celostátní úrovni (což je jistě závažnější tlak), která opakovaně útočí na Děti Země jako účastníka povolovacích řízení pro dálnici D0136 (v nich hájí veřejný zájem na ochranu přírody a krajiny a životního prostředí), a to v minulosti např. dvěma výlepy plakátů po Přerově, štvavými výroky do médií a vydávání populistických tiskových zpráv ze strany Přerova kritizující činnost Dětí Země."


Primátor Měřínský by prý tlačil na tajemníka Mlčocha. Podle krajských úředníků je to nepřípustné! 

Ve zkratce řečeno: město Přerov má zájem na dokončení D1 a proto není nestranné a je třeba, aby o věci dostavby D1 už nerozhodovali v Přerově ale jinde.  

I současný primátor města Přerova má totiž podle krajských úředníků v Olomouci "zájem na kladném výsledku řízení" a prý může působit na úřední osoby magistrátu města Přerova prostřednictvím jeho tajemníka.

Krajský úřad proto rozhodl, že se věcí místo Přerova budou zabývat úředníci na Magistrátu města Olomouce. Hlavním důvodem odejmutí případu z rukou místních je prý "nadkritická míra rizika systémové podjatosti". Podobné tlaky prý podle krajských úředníků vyvíjel i přerovský radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO) nebo bývalý ministr dopravy Antonín Prachař. 

Celé odůvodnění si můžete přečíst na webu Olomouckého kraje


Kvůli nedořešené dopravě pokračuje v Přerově devastace ekonomiky města. Ničí se také lidské životy a trpí ochrana přírody. Na mapě to přitom vypadá docela jednoduše, pro desítky tisíc obyvatel Přerovska jde však o zbožné přání, které se po včerejšku rozplývá zase o něco více. Zdroj grafiky: ŘSD



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker