Hra o trůn přerovského primátora

Nadcházející komunální volby v pátek 23. září a sobotu 24. září rozhodnou o složení nového zastupitelstva města Přerova. Zvolení zastupitelé pak vyberou ze svého středu nového primátora, jeho náměstky a celou radu města. Koho volit? Kdo má šanci a kdo je už odepsaný? Podívejme se na kandidující strany a politická hnutí.

Kdo usedne na trůn přerovského primátora? O osudu svého města si rozhodnou sami občané. Foto: Pixabay, Prerov.eu, vlastní zpracování

Favoritem voleb ANO. Dorazí k volbám jeho voliči?  

Největší šance má hnutí ANO, jehož kandidátku vede dnes opoziční poslanec a radní města Petr Vrána. Důvodem očekávaného vítězství ANO je práce jejich týmu na radnici za posledních 8 let. Rozvoj města a viditelné zlepšení dopravy, klíčového problému Přerova, pracovní nasazení náměstka Tomáše Navrátila a dalších lidí včetně solidní náměstkyně Hany Mazochové, jsou očekávané argumenty, proč si někteří Přerované mohou myslet, že je v jejich zájmu pokračování této skvadry. Samozřejmě je obliba ANO posílena celospolečenskou náladou, kdy současná energetická krize a problémy nahrávají tomu, že lidé fandí hnutí ANO při jeho opoziční kritice vlády pětikoalice.

Oslabit ANO může jedině ochota jeho voličů dorazit k urnám. Naposledy se to ukázalo v senátních volbách. Proti Jitce Seitlové kandidoval před dvěma lety právě Petr Vrána. Ve druhém kole ho ale podrželo minimum voličů, kteří k urnám nedošli. Komunální volby jsou však pro Přerovany důležitější než Senát.

Tip: Pokud sympatizanti ANO odpovědně dorazí volit, získá hnutí přes 25 % hlasů.


ODS se drží zuby nehty. Fialova vláda škodí.

Přerovskou ODSku vede do voleb opět zkušený Michal Zácha, pro kterého je pozice přerovského primátora vysněnou metou. Bohužel ani letos této pozice nedosáhne. Pro ODS bude super úspěch, když získá dvouciferné číslo. Hubený volební zisk ale ODS nebude až tak vadit, protože ať už se domluví občanští demokraté s kýmkoliv, vždy budou sedět poblíž primátorského trůnu.  

Kromě Michala Záchy má ODS zájem do výkonné funkce v případné koalici dosadit úředníka magistrátu, vedoucího správy majetku a komunálních služeb Miloslava Dohnala. Dohnal často prezentuje na sociálních sítích projekty města od opravených chodníků po nové květinové záhony. Mnoho lidí si jej proto oblíbilo. Dvojka na kandidátce je náměstek Petr Kouba, který sice je oblíbený na veřejnosti ale není profesionálním politikem.

Tip: Pokud se nestane na národní úrovni zázrak a Fialova vláda nedokáže lidi přesvědčit, že krizi zvládá, pak ODS v Přerově nezíská víc než 8 % hlasů.  


SPD na vzestupu. Prolomí Okamurovci tabu?  

Vyhraněnost spojená s notnou dávkou populismu dělá v poslední době z SPD silného hráče na celonárodním politickém kolbišti. Pro mnoho stran, zejména tzv. demokratické, je ovšem nepřijatelným koaličním partnerem. Bez ohledu na názory politických elit jiných stran a médií se SPD stala pro řadu nespokojených voličů zkrátka vhodnou volbou.

Partaj vede do voleb Dan Chromec a strana má šanci získat více než kdykoliv v minulosti. Po volbách bude záležet na ostatních politických subjektech, zda se spojí za každou cenu bez SPD, nebo v Přerově prolomí chiméru zákazu spolupráce s partají Tomia Okamury.

Tip: Vzhledem k dobře mířené populistické kampani může očekávaný zisk přesáhnout 10 % hlasů.


Piráti mohou překvapit. Společně pro Přerov jsou unavení

Dříve šly obě partaje spolu, ale potenciální kouli u nohy si Piráti usekli. Letos tak vyloženě přerovský fenomén Společně pro Přerov (SpP), dříve vedený primátorem Puchalským, vede architekt Jan Horký a učitelka výtvarné výchovy na Gymnáziu Jakuba Škody, populistka Helena Netopilová, známá kritička čehokoliv za cokoliv. Celá jejich parta má své pevné voliče, kteří sice už od tohoto uskupení nemohou nic čekat, ale mají jej rádi. Horký a Netopilová tak opět budou sedět v zastupitelstvu, a opět v opozici. Pověst jim výrazně zlepšuje archeolog Zdeněk Šenk.

Narozdíl od unaveného SpP jsou možným černým koněm komunálních voleb Piráti. Ty vede s heslem „Odvaha změnit Přerov“ Lenka Jűngling. Narozdíl od zaběhnutého Společně pro Přerov jsou Piráti alternativou pro všechny nespokojence s dosavadními politickými stranami a hnutími, které se v Přerově už ukázaly.

Největším problémem Pirátů je jejich účast na současné vládě neoblíbeného lídra ODS Petra Fialy a dalších stran. Přesto je velká šance, že Piráti v zastupitelstvu usednou a že dosáhnou lepšího výsledku než Společně pro Přerov.

Tip: Zisk může dosáhnout 7 %.


TOP09 a KDU-ČSL. Až na věčnost s kýmkoliv

Jdou spolu, jejich preference padají ke dnu. Ze současných dvou možná nebude žádný zastupitel. Lidovci mají ovšem nejvíce disciplinované a vycvičené voliče. Loni v Olomouckém kraji vymazali celou koalici SPOLU, když si pro sebe urvali v parlamentních volbách tři čtvrtiny mandátů. Jejich apetit je nekonečný. Lidovečtí voliči navíc svou stranu volí nekriticky kdykoliv za jakýchkoliv okolností. TOP09 se při volbách v Přerově jen sveze.  

Tip: Opět strany získají dva zastupitele a byl by zázrak, kdyby skončili v opozičních křeslech.


Srdce pro Přerov. Z lásky k městu

Těžko předvídat výsledky této nové síly. Lídr nové kandidátky, dříve vlivný politik ODS Marek Dostál, má tah na branku. Z ODS musel odejít kvůli sexuálním skandálům. Sám je ovšem na veřejnosti dost známý.

Tip: Šance na zisk mandátů v zastupitelstvu je velmi malá, ale naděje umírá poslední.


STAN pod taktovkou ředitele vyškovské nemocnice

Starostové a nezávislí (STAN) jdou do voleb v Přerově sami. Kandidátka je složena z několika poměrně obskurních postav na poměry přerovské politiky. Lídrem je Zdeněk Horák, který sice je ředitelem nemocnice, ale ve Vyškově, nikoliv v Přerově. Kuriozitou je víceméně stále neúspěšná politička Elena Grambličková, která do STANu přeběhla z ODS. 

Tip: STAN obdrží pod 5 % hlasů a do zastupitelstva se nedostane


ČSSD odpočívej v pokoji

Dříve byl Přerov slavnou baštou ČSSD a za její vlády zažíval období rozkvětu i chyb. Přerovská ČSSD se nedokázala obrodit jako to zvládla například v Olomouci. Dříve vlivné straně přivodil v Přerově definitivní úpadek neúspěšný předseda Radovan Rašťák, který dnes řediteluje místní střední zemědělské škole. Současným sociálním demokratům se nepovedlo dát dohromady ani 35 kandidátů.

Tip: V přerovském zastupitelstvu bude ČSSD opět chybět.


Dále kandidují dvě uskupení: komunisté (KSČM) a Za prosperitu města Přerova a jeho místních částí. Obě kandidátky mají jen malé šance, i když nabízejí některé zajímavé osobnosti.

Přerovu vládne nyní celkem úspěšná koalice. ODS v ní ztrácí kvůli neschopné vládní politice a proklínanému premiérovi. Přerované mohou ovšem dát politikům vlastní vysvědčení. V těžké době má Přerov šanci pokračovat v úspěšně rozjetých záměrech například v dopravě, investicích, školství nebo životním prostředí. Kam se Přerov v rozbouřených vodách dnešní krizové doby vydá, rozhodnou 23. a 24. září voliči.

A rozhodnout může každý hlas.

Karel Vrba


(text je dílem autora a nepředstavuje stanovisko redakce)




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker