Od Přerovského povstání uplynulo 77 let. Na oběti se vzpomínalo v Lazcích i u pomníčků

Na povstalce, kteří padli na konci války v přerovských ulicích, ale také na ty, kteří byli po potlačeném povstání odvezeni do Lazců u Olomouce a tam zastřeleni, zavzpomínali dnes zástupci města Přerova, Olomouckého kraje a spolků. Dopoledne se konal pietní akt k uctění památky obětí Přerovského povstání přímo u střelnice v Lazcích, odpoledne byly položeny květiny u pomníčků obětí, které se nacházejí v Přerově.

Foto zdroj: prerov.eu

Primátor města Petr Měřínský na vzpomínkovém aktu mimo jiné řekl: „Vracíme se v myšlenkách do prvního květnového dne roku 1945, který už začal byl příslibem konce války. Všechno směřovalo k tomu, že se po šesti letech útrap republika opět nadechne svobody a lidé vykročí do mírových dnů. Jenže nadšení Přerovanů bylo předčasné. Byli v ten den rozradostněni zprávou z místního rozhlasu, který do ulic města přinášel slova o kapitulaci německých vojsk, o konci války a obnově Československé republiky. Přerované se shromažďovali na náměstí, vyvěšovali vlajky, zpívali hymnu, stavěli barikády a odzbrojovali německé vojáky. Radost ale trvala sotva pár hodin, brzy ji vystřídala pachuť klamu. Bylo už pozdě, když se dozvěděli, že rozhlas přinesl mylnou informaci a válka pokračuje. Příslušníci gestapa běsnili nad jejich troufalostí, zuřili nad zpupností a drzostí - a začali připravovat akt pomsty. Jmenné seznamy povstalců se plnily, příkazy k zatčení se měnily v rozsudky smrti.  Dvaatřicet povstalců padlo v boji v přerovských ulicích a jednadvacet jich bylo 2. května popraveno na střelnici v Lazcích. Do konce války zbývalo už je pár dnů, oni se už ale svobodného vzduchu nenadechli. Nevrátili se ke svým blízkým, k ženám, dětem, rodičům. Po nich zůstalo v rodinách jen prázdné a bolavé místo, fotografie v albech, vzpomínky těch, kteří je milovali.“

Další pietní akce jsou naplánovány na neděli 8. května

V 10 hodin bude tichá vzpomínka u pomníku Padlých letců na třídě gen. Janouška, o čtvrt hodiny později u památníku před bývalými kasárnami v Želatovské ulici. „V 10.30 se sejdeme u pomníku obětem druhé světové války v Kabelíkově ulici u Meopty, v 10.45 položíme květiny u sochy před školou v Želatovské ulici. A v 11 hodin se bude konat pietní akce s proslovem u pomníku obětem Přerovského povstání a 2. světové války, který se nachází na městském hřbitově,“ konstatoval primátor Petr Měřínský. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker