Svobodná základní škola v Přerově nabízí demokratický a respektující přístup k dětem

Škola otevře v září 2022 a přivítá děti od 1. do 7. třídy. Jde o školu tzv. plně organizovanou, čili jak děti porostou, půjdou ve škole až do 9. třídy. Škola je také připraví na přijímací zkoušky na všechny střední školy. Tváří a zřizovatelem školy je Michal Vodička, současný ředitel olomoucké ScioŠkoly, kterou v Olomouci pomáhal zakládat a 6 let vedl. O tom jak bude škola fungovat nám více řekla ředitelka školy Jitka Vrtělová.

Hlavní výhodou školy je demokratický, svobodný a respektující přístup. Foto: Ilustrační obrázek.

Jak byste popsala hlavní cíle školy Svobodný kmen?

Prostřednictvím existence naší školy se mění nabídka vzdělávacích institucí v Přerově a okolí. Děti v naší škole zůstávají samy sebou, jsou sebevědomé, radostné, aktivní. Respektují samy sebe a své okolí. Získávají mnoho znalostí a dovedností. Dětem, rodičům a průvodcům dává pobyt ve škole smysl. Společně tvoří společenství lidí, kteří jsou odvážní, zvídaví a moudří. Umožňujeme všem být sami sebou a být aktivními členy občanské společnosti.


Svobodná škola v Přerově momentálně vybírá k dětem nejvhodnější průvodce. Foto zdroj: Scio škola Olomouc

Rozhodli jsme se také podpořit domácí individuální vzdělávání a můžeme přijmout až 20 dětí. Tyto děti nechceme pouze přezkoušet, ale rádi bychom společně s jejich rodiči vytvořili komunitu, která se bude při různých příležitostech scházet a podnikat společné výlety. Přihlášku k tomuto typu vzdělávání opět najdete na našich webových stránkách.

Škola sídlí v centru města Přerova, jak budete řešit venkovní aktivity?

Budova má vlastní zahradu a také velkou terasu, kam je výstup z jídelny. Budeme tedy v teplých dnech venku také jíst. Aktuálně připravujeme prostory pro přivítání dětí, vybíráme průvodce pro děti a zahajujeme přihlašování na zápis do naší školy. Přihlášku najdete na našich webových stránkách. Budeme také realizovat spoustu exkurzí a výletů. Vždy po dohodě s dětmi. Výlety si budou děti také samy plánovat a organizovat.

V současnosti klade již velké množství rodičů důraz na zdravé stravování. Na klasických školách obvykle možnosti pro vegany, vegetariány či děti alergické na lepek moc nenabízejí. Jakou formou bude řešeno stravování u Vás?

Zatím máme domluvený dovoz obědů ze Zařízení školního stravování, které různé alergie a intolerance respektuje. Samozřejmě se nebráníme jiným variantám. To jsou vše věci, které budeme v případě zájmu a potřeby měnit s dětmi a jejich rodiči.

Podle jakých materiálů bude probíhat výuka matematiky? Ve většině škol se učí klasickým způsobem, někde ale pracují s metodou Hejného. Jak se podle Vás bude dětem zvyklým na klasický způsob počítání dařit přeorientovat?

Budeme používat Hejného metodu. S přechodem není žádný problém. 11. května bude mít ve škole Michal workshop právě k použití Hejného matematiky ve svobodné škole. Na tuto besedu, která bude v prostorech školy vás srdečně zveme. Věříme, že vám zde také představíme již kompletní tým školy. Podrobné informace sledujte na našich webových stránkách či na facebooku.

Ředitelkou základní školy Svobodný kmen je Jitka Vrtělová. Foto: Archiv Jitky Vrtělové.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker