Přišla o muže a syna, krátce nato ji vyhořel dům. 70leté Julii pomůže sbírka

Seniorce Julii Kopkové z malé obce na severu Moravy se během pár měsíců v životě odehrálo několik neštěstí. Nejdříve přišla o syna, pak o manžela, a nakonec i o střechu nad hlavou. Nebýt kamarádky Vlasty, utopila by se v beznaději.

„Chci jí pomoct za každou cenu, není mi to lhostejné,” okomentovala své bleskové počínání Vlasta Warischová. Krátce po požáru založila na dárcovské platformě znesnáze21 sbírku. Její odhodlání a úsilí v pomoci letité kamarádce jsou velké, a to samo o sobě je pro výsledek vždy velmi důležité. Aby ženy pravděpodobnost úspěchu vybrání sbírky zvýšily, natočily i video uprostřed ruiny po požáru:

„Julka už by nikdy nežila důstojně, neměla by šanci sama nic opravit. Znám její finanční situaci. Je na baráku po úmrtí syna a manžela úplně sama, s malým důchodem, a tak ani nebyl dům pojištěný. Prostě jí musím pomoci. Děkuju za každou věnovanou korunu do sbírky znesnáze21, ať může co nejdříve žít normálním životem!“

Paní Vlasta požádala o podporu také obec a navštívila starostu Horních Životic. „Domluvila jsem se s ním, že přistaví vlečku na odvoz oklepaných zdí a zajistí zedníka, který začne s omítkami. Je třeba nová elektřina, lino, strop… Zítra se s panem zedníkem domluvím, kdy začne. Musím také ocenit práci lidí v obci. Tragédie, která Julku postihla, spustila vlnu solidarity. Pan starosta poslal kontejnery i s lidmi na odvoz sutě a shořelého nábytku, obec poskytla a vsadila okna. I když nejsou nová, svou funkci plní. Vlna solidarity je obrovská, zapojilo se i spoustu okolních sousedů ať už fyzicky, materiálně či finančně,“ popisuje Vlasta.

Všichni věří, že se to podaří

Výtěžek sbírky bude věnován paní Julii pro nový začátek. V tuto chvíli hlásí konto přes 100 tisíc korun a je v třetině cílové částky. Na potřebnou opravu domu tak finance ještě chybí. Všichni ale věří, že se věc podaří.

Zakladatelem sbírky u znesnáze21 může být každý. Tedy každý, kdo chce začít psát lepší příběh svůj, nebo někoho jiného v nesnázi. Paní Vlasta jeden takový příběh začala psát, pro svou kamarádku Julku. Chcete něčí příběh psát i vy? Více informací na www.znesnaze21.cz.

Vlasta Warischová pomáhá své kamarádce Julii Kopkové jak jen může. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker