Hlasujte v anketě Osobnost Moravy a podpořte tak paní Jarmilu Vítoslavskou z Troubek

Spolek Moravská národní obec pořádá letos už 6. ročník iniciativy Osobnost Moravy. Po úvodní nominační fázi, kdy veřejnost mohla zasílat návrhy významných moravských osobností, byla ustavena finálová pětice nominovaných. Každý příznivec Moravy tak může dát hlas té osobnosti, která si dle jeho názoru nejvíce zaslouží titul Osobnost Moravy 2021.

Jarmila Vítoslavská. Foto zdroj: zamoravu.eu

Jedná se o jednu bratrskou dvojici a čtyři jednotlivce. Olomoucký region mezi nominovanými zastupuje akademický malíř a restaurátor, pan Mgr. Radomír Surma, který se zasloužil například o obnovu Slavnostního sálu Komenia, obnovu slunečních hodin na olomoucké radnici nebo o obnovu iluminace erbovních galerií panovnických rodů Jagelonců a Habsburků nad oběma vchody do olomoucké radnice. Přerovsko zastupuje paní Jarmila Vítoslavská, která se věnuje ruční výrobě krojů z moravské Hané a výšivce. Paní Jarmila Vítoslavská o sobě říká: „Zabývám se vyšíváním ubrousků, ubrusů, deček až po ušití a vyšití kompletního pravého hanáckého kroje – slavnostního i pracovního dětského, dámského i pánského. Tyto kroje jsou velmi rozmanité a přísně kopírují svou lokalitu. Každá dědinka na Hané má svá přesná specifika – detailní rozdíly ve výšivce, či mašli, její barvě, střihu rukávu atd. To vše patří ke kompletní harmonii dědictví naší Hané.".

V letošním ročníku jsme již díky podpoře a hlasům veřejnosti překonali magickou hranici 10 000 hlasů. Pořadí zatím s výrazným náskokem vévodí dvojice dvacetinásobných mistrů světa v kolové, bratři Jindřich a Jan Pospíšilovi. Druhé místo doposud drží právě olomoucký akademický malíř a restaurátor Mgr. Radomír Surma. Třetí v dosavadním pořadí počtu hlasů je uznávaný historik, vysokoškolský pedagog a publicista doc. PhDr. Jiří Pernes, Ph.D.

Hlasovací anketa zde: Osobnost Moravy 2021

Hlasování bude ukončeno v neděli 12. prosince ve 12:00 hodin. Následně, po zpracování výsledků, bude na internetových stránkách Moravské národní obce vyhlášen vítěz ankety, Osobnost Moravy pro rok 2021 a dle počtu obdržených hlasů pořadí dalších nominovaných. První tři vítězové obdrží od nás organizátorů exkluzivní a unikátní skleněné trofeje s moravskou orlicí a jménem dotyčné osobnosti.

Vítězové loňského ročníku ankety Osobnost Moravy 2020 obdrželi hlavní ceny, tedy už zmíněné exkluzivní skleněné trofeje a pamětní listy v upomínku na svoji nominaci, během tradiční brněnské slavnosti Den za Moravu. Náš spolek Moravská národní obec letos pořádal už 16. ročník tohoto festivalu moravské kultury a historie. Záštitu nad slavností převzali primátorka statutárního města Brna, paní JUDr. Markéta Vaňková a hejtman Jihomoravského kraje, pan Mgr. Jan Grolich.

V minulosti se slavnostní předávání ocenění konala také na olomouckém Horním náměstí a to v rámci slavnosti Moravský den.

Výsledky loňské ankety Osobnost Moravy 2020 naleznete ZDE




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker