Hra o poslanecký trůn na Přerovsku: chystá se překvapení?

Přerovsko má letos opět slušnou šanci získat nové zástupce v Poslanecké sněmovně. Kandidáti z přerovského okresu obsadili některá přední místa hlasovacích lístků pro volby, jež proběhnou už tento pátek a sobotu. Šanci mají zkušení matadoři i neozkoušení nováčci. Rozhodnou voliči.

Letos pošlou voliči na Přerovsku své zástupce do Poslanecké sněmovny Parlamentu. Výsledek voleb rozhodne o podobě nové vlády našeho státu. Foto: archiv

ANO 2011

Největším favoritem voleb je vládní hnutí ANO. Útočí proti němu skoro všichni konkurenti a pro některé se likvidace Babišovy partaje stala zaklínadlem. Za přerovský okres je na 4. místě kandidátky Petr Vrána, manažer, bývalý poslanec a kandidát na senátora, kterého ve druhém kole voleb porazila opakovaná senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL).  Na 9. místě pak kandiduje další Přerovan, Vladimír Lichnovský (ANO), mladý právník z Přerova. Lichnovský je současně zastupitelem Olomouckého kraje i města Přerova. 

ANO má šanci ve volbách zvítězit a mít v Olomouckém kraji 4 poslance, případně získat i 5 křesel. Vránovy šance ve volbách uspět zvyšuje právě jeho kandidatura do Senátu v roce 2020. Tu zvládl úspěšně, projezdil celý okres a získal si řadu osobních příznivců. Zda mu tato popularita vydrží, ukážou hlasovací lístky. Zatímco Vrána má tedy šanci velkou, Lichnovský téměř nulovou. Vše záleží na volební účasti voličů ANO. 


SPOLU

Pro další 4 roky v poslaneckém křesle si sebejistě jde Marian Jurečka (KDU-ČSL) z Rokytnice u Přerova. Dlouholetý politik, předseda lidovecké partaje a poslanec. Jurečka byl za premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ministrem zemědělství ve vládě tvořené ANO, ČSSD a právě KDU-ČSL v letech 2014 až 2017. V této vládě byl vicepremiérem současný premiér Andrej Babiš. Nyní je Jurečka dokonce lídrem kandidátky SPOLU nejen v Olomouckém kraji ale v celé republice. Místo ve Sněmovně má jisté stejně jako ve vládě, pokud v ní bude sedět nově SPOLU a Piráti. V případě Jurečky je ovšem skoro jisté, že ministerské křeslo získá i ve vládní koalici s ANO. 

Na stejné kandidátce SPOLU je až na 8. místě zástupce přerovské ODS, Petr Kouba, náměstek přerovského primátora. Koubovy šance na zvolení poslancem jsou mizivé. V kampani sází na image politického benjamínka a současně úspěšného komunálního politika. Nově se v Přerově věnuje spolu s primátorem a dalšími adaptaci na změnu klimatu. Silnou stránkou v kampani je jeho solidní práce pro seniory, děti a školství v Přerově. Místo za SPOLU ale urve jen Jurečka. 

Marginální a převážně pragocentrická TOP09 nemá z Přerovska na smíšené kandidátce SPOLU nikoho. V Praze mají šance vysoká, ale jak by řekl klasik: "Přerov není Praha", bohužel pro TOP09. 


Piráti a STAN

Za skokana sněmovních voleb byli donedávna považováni Piráti, kteří k sobě přizvali hnutí STAN a kandidují společně. Na 4. místě za tuto formaci kandiduje 23letý mladíček Jaromír Horký (Piráti) z Přerova. Známý je spíše mladým lidem a hojně se projevuje na sociálních sítích. Na Přerovsku mu ale budou škodit témata, která se Piráti za podpory STAN snaží prosazovat. Multikulturalismus, vítání ilegálních migrantů, růst pravomocí EU a přesun rozhodování o věcech českých do Bruselu nepatří mezi témata, kterým by právě na Přerovsku - narozdíl od Prahy nebo Brna - občané fandili. Výhodou může být podpora prvovoličů a fanoušků ze sociálních sítí.    


SPD

Za stranu Tomia Okamury kandiduje hned na třetím místě v Přerově známá figura, politik a neúspěšný kandidát do Senátu, Dan Chromec (SPD). Jeho největší síla je právě a jen ve spojení se stranou SPD. Na Přerovsku má tato partaj totiž velké šance, navíc může v Olomouckém kraji získat i 3 mandáty a pak by to pro Chromcovu politickou snahu znamenalo doslova jackpot. Chromec má totiž - dosud neúspěšné - dlouhodobé politické ambice nejen v komunální politice a třetí místo na kandidátce SPD je jeho zatím největší šance, jak konečně dosáhnout významného úspěchu. Šance na zvolení má velkou a v jeho 50 letech by šlo o raketovou kariéru.


ČSSD 

Dříve na Přerovsku velmi silná a populární strana ztratila téměř všechen lesk z již zašlé slávy. Strana se pohybuje na hraně volitelnosti ale v Olomouckém kraji má šance slušné. Lídrem partaje za přerovský okres je Pavel Šoltys (ČSSD) z Lipníka nad Bečvou. Na Přerovsku neznámý politik, který si ale získal určitou oblibu díky své milé povaze. V kampani jde dost vidět a místo milého obličeje se tváří i drsně. Kampaň ČSSD patří v letošních volbách k nejpovedenějším. Velkou ztrátu dříve nejsilnější pozice na Přerovsku bude pro ČSSD těžké dohnat. Důvody ztráty obliby sociálních demokratů u voličů přitom nemají jasné důvody. Ačkoliv za své vládní angažmá, podobně jako ANO, čelí strana v posledních letech útokům, nemá silného lídra a Hamáček to jen dohání, není za nimi v okrese žádný průšvih. Pomoci by sociáldemokratům mohlo i to, že témata, která ČSSD prosazuje jsou na Přerovsku velmi silná a voliči je vnímají jako klíčová. Slabinou naopak může být, že si tato témata a voliče rozebrali radikálnější SPD a Piráti.


Ti další... 

Docela populární seskupení Trikolora Svobodní Soukromníci mají na 4. místě kandidátky Františka Jana Hrabinu, 60letého učitele z Přerova. Šance jsou podobně jako u Lichnovského v ANO a nebo Kouby ve SPOLU jen v teoretické rovině. Může se však jednat o překvapení voleb a preferenční hlasy by jen mohly vystřelit na 2. místo, které může být těsně na hraně. 

KSČM má také na 4. místě lídryni z Přerovsko, kterou je vysokoškolská 67letá pedagožka Věra Vránová. Šance na mandát jsou nulové a zde se ani žádné překvapení nečeká. Komunisté jsou na hraně volitelnosti a budou úspěch, pokud se v letošním roce vůbec dočkají svého 1 křesla za Olomoucký kraj. Do hry o poslanecký trůn ale může vstoupit na poslední chvíli ledasco a získat může KSČM i díky obavám z vlády Pirátů, která pro stále více lidí znamená nejistotu a ohrožení dříve nabytých hodnot. Ty si stále řada voličů spojuje s érou komunismu a navíc od dnešní KSČM už voliči vědí, co očekávat. 


Kandidáti z Přerovska na volebních listcích jiných stran nemají šance. Celkem budou moci voliči vybírat z 20 stran a hnutí, které kandidují v Olomouckém kraji. Překvapení může přinést jen neočekávané kroužkování v případě vysoké volební účasti na Přerovsku. Strany budou o přízeň voličů bojovat do posledních okamžiků. Letošní volby do Sněmovny budou mít také dopad na komunální volby v Přerově, ty se konají už příští rok. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker