Je to tu zase! Pozor na "šmejdy" v ulicích Přerova

Po Přerově se opět pohybují podvodní pracovníci. Prochází všechny ulice, zvoní na lidi a chtějí ukazovat výpis ze Sipa. Hlásí se jako pracovníci kvůli elektrice, plynu, někdy kabelové televizi. Jde jim o spojovací číslo Sipa. Všechny tyto údaje pak předávají firmě, která má smlouvu s českou poštou a na základě této smlouvy a spojovacího čísla pak kradou lidem peníze, jak nás informovala čtenářka.

Přerov je oblíbenou destinací pro tzv. šmejdy. Ti urputně vnucují různé finanční služby, levnější dodávky energií nebo třeba pojištění a jiné na první pohled výhodné věci. Realita je však děsivá. Foto: Ilustrační obrázek

Česká pošta o této trhlině prý už ví, ale vinu nechává na svých klientech s tím, že si mají více hlídat své údaje. "Což je sice pravda, ale nechrání je dostatečně když je to tak zneužitelné. Včera prošli ulice Bratří Hovůrků, Palackého, Výstaviště, Trávník, Dlážka. Předtím také ulice Želatovská, Klivarova a další," informuje naše čtenářka a dodává, "Nepodařilo se mi je vystopovat. Moc vás prosím. Informujte zase lidi, moc tím pomůžete, třeba jim díky vám na to někdo neskočí." 

Apelujeme proto, dávejte si pozor komu předáte své údaje a osobní informace.


Velké nájezdy pořádali šmejdi v Přerově před Vánocemi

Jedna z posledních vln nájezdů šmejdů po Přerově byla vloni v prosinci. Na přelomu listopadu a prosince v Přerově kulminoval počet mladých cizích lidí, kteří neváhají zazvonit a vlomit se do dveří.

Oblíbeným cílem jsou senioři, ti mají podvodníci v oblibě v kteroukoliv denní dobu. Tzv. "šmejdi" využijí okamžiku důvěry a pod záminkou kontroly plateb za elektřinu, za plyn, nebo třeba s tím, že jen chtějí ověřit funkční platbu SIPO. Někdy si udělí kopii občanského průkazu nebo podpisu.

 

Nedůvěřujte cizím lidem a nedávejte jim žádné osobní údaje ani doklady. Ani k nahlédnutí! 

Jejich intriky jsou promyšlené a podvodníci působí velmi mile a důvěryhodně. Důvěřivý našinec jim může na lep skočit doslova razdva. Před každou neočekávanou návštěvou buďte na pozoru. Finanční záležitosti a platby poskytovatelům energií nebo jiných služeb není standardní řešit u někoho doma a bez vyzvání.

Řešte své platby na oficiálním místě, pobočce České pošty, u vašeho poskytovatele energie nebo jiným obvyklým způsobem. Podomní prodejci a rádoby poradci nejsou nic standardního. V žádném případně jim nesdělujte žádné osobní údaje, přístupy k účtem, hesla. Nedávejte k nahlédnutí žádné doklady, ani občanský průkaz ani fakturu, prostě jim neotvírejte a volejte na tyto šmejdy policii. 


Stačí chvíle nepozornosti, snaha chovat se slušně před cizím člověkem, trochu přirozené důvěry v lidi. A pak mohou zůstat oči pro pláč. Ilustrační foto



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker