Zapojte se do mapování hnízdících labutí!

Ornitologové na Moravě spouští v červnu akci na sčítání labutí. Zapojit se do ní může i veřejnost. Naposledy se labutě sčítaly před pětadvaceti lety. Aktuální data pomohou ochráncům přírody zjistit, jak se populace bílých ptáků vyvíjí.

Foto: Jiří Šafránek

Do akce se plánují zapojit všechny moravské pobočky ČSO, záleží tedy na nás všech, zda se podaří zmapovat celou Moravu.

Jak tedy na to?

1. Na mapě či v tabulce i vyberu volné lokality, které bych chtěl zkontrolovat, a sdělím je e-mailem info@mos-cso.cz koordinátorům – to je důležité, abychom měli všichni přehled o tom, které lokality budou pokryté, a které ne. Pokud svou lokalitu v tabulce nenaleznu, nevadí, napíšu si o ni e-mailem.

2. Vybrané lokality vyrazím zkontrolovat nejlépe v termínu: 1. – 6. 6. (doplňkově ale oceníme i údaje získané v jiných dnech).

3. Na lokalitách zjistím, zda jsou přítomny labutě. Velice důležité jsou i negativní kontroly! (I pokud se na lokalitě žádná labuť nevyskytuje, pošlu o tom pak zprávu.)

4. Pokud jsou přítomna mláďata, spočítám je a rozliším je (je-li to možné) na šedá a bílá. Pokud je na lokalitě rodinek více, spočítám mláďata pro každou zvlášť.

5. Vítané jsou i doplňující informace, např. umístění hnízda, počet vajec (hnízda cíleně nekontrolovat), příčina neúspěšného hnízdění, zbarvení nohou samce a samice nebo přítomnost husice nilské… A samozřejmě vše další, co Vás napadne.

6. Výsledky pošlu emailem na stejnou adresu a nejlépe je zapíšu i do databáze birds.cz, pokud možno do konce července.


Závěrem bychom rádi dopředu poděkovali všem, kteří se plánují do sčítání zapojit. Účast každého je důležitá, neboť platí jednoduchá rovnice – čím víc spolupracovníků, tím více zkontrolovaných lokalit. Těšíme se na spolupráci a přejeme Vám mnoho labutích zážitků!



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker