Přerovská městská policie má šanci na elitní literární ocenění

Básnické střevo není dostatečně silné vyjádření, které by ocenilo kvality komunikace přerovské Městské policie. Talentu strážníků si všimli i experti na slovo vzatí a Městská policie Přerov bojuje o prestižní Ceny Magnesia Litera. Autorem věhlasných příspěvků je zástupce šéfa městského četnictva, Miroslav Komínek. Podpořit hlasováním v kategorii nejlepší blog ho můžou občané až do 1. června.

Miroslav Komínek si vysloužil elitní nominaci na Cenu Magnesia Litera. Foto: FB Mira Merlin Komínek

Více než dvacet tisíc sledujících fanoušků jejich facebookové stránky se těší z příspěvků pravidelně. Miroslav Komínek baví internet, ale svými příspěvky také šíří poslání - pobízí lidi se s humorem zamyslet i nad vážnými věci. Svým dílem přispívá ke kultivovanosti nejen Přerovanů. Nyní se jeho spisovatelský talent probojoval až do finále prestižní soutěže Magnesia Litera.

Tříčlenná porota složená ze spisovatelky Markéty Pilátové, básníka Ewalda Murrera a publicisty Ivana Adamoviče vybrala tři nejlepší blogy loňského roku. Odborníci hodnotily především literární úroveň. Vítěze ze tří nominovaných vyberou v anketě přímo čtenáři. Deset vylosovaných hlasujících obdrží některou z knih oceněných na slavnostním večeru cen Magnesia Litera. Autor vítězného blogu získá od společnosti Mattoni 1873 částku 50 000 korun na knižní vydání blogových zápisků. Uzávěrka hlasování bude 1.června 2021.

Rejdím myší... gang adolescentů... 

"Zvedám telefony, vysílačku, rejdím s myší, dva prsty naplno zaměstnávám datlováním do klávesnice a přitom přemýšlím, jestli je to s močovým měchýřem Tycha Brahe pravda nebo lež. Nebudu to riskovat. Dobře dělám a poprvé za den cítím skutečné uvolnění. Další tísňové oznámení. Vysílám hlídku k bytu, kde bydlí téměř stoletá žena a neozývá se. Strážníci vstupují dovnitř a nachází ji na podlaze. Vyčerpanou, ale naživu. První pomoc, sanitka, úřední záznam. Blíží se střídání. Stížnost na gang adolescentů na koloběžkách již předávám další směně. Uzavírám den s téměř čtyřiceti záznamy. Vlastně klidná sobota. Tak zase zítra."

To nejsou běžné texty policejních reportáží. To je ukázka vytříbeného jazyka a literárního stylu Mirka Komínka, kterým zástupce ředitele Městské police Přerov veřejnost informuje o činnosti "měšťáků". Jeho vážné-nevážné příspěvky na Facebooku mívají zpravidla na dva tisíce "lajků" a sdílejí si je lidé napříč celou republikou.

Předává poslání, normálně by se policejní zprávy a práce tolik neřešily

Do značné míry se dá říci, že na Komínkových slovech do značné míry stojí preventivní práce policie. Atraktivní formou upozorňuje na kriminální činy, lidskou hloupost, omezenost. Nedělá si z věcí vyloženě legraci a většině jeho čtenářů, alespoň těm inteligentnějším, dochází poslání jeho slov.

Za běžných okolností a v obvyklém podání by zřejmě informace policejních orgánů vzbudila zájem, údiv nebo vztek. Miroslav Komínek ale píše tak, že předává sdělení a v zásadě plní důležité poslání "represivních" složek. Ono totiž policii velmi přísluší role v oblasti prevence kriminality, osvěty, v podstatě výchovy. A navíc - Miroslav Komínek dělá dobré jméno Přerovu i místní městské policii. 


Podpořte hlasováním Městskou policii Přerov a Miroslava Komínka na oficiálním odkaze Cen Magnesia Litera ZDE


Drsňák a literární talent v jedné osobě. Miroslav Komínek baví internet a zároveň nelehké práci městských strážníků dává další hodnotu. Nyní Městskou policii Přerov můžeme podpořit v prestižních Cenách Magnesia Litera. Foto: FB Mira Merlin Komínek



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker