Město zahájilo výstavu návrhů na opravu obludy na přerovském náměstí

Pět architektonických kanceláří se zúčastnilo soutěžního dialogu, který hledal odpověď na otázku, jak by mohla vypadat budoucí podoba padesát let starého objektu, který je výraznou dominantou hlavního přerovského náměstí – a po přebudování se má stát sídlem magistrátu. Porota určila vítěze a zástupci města dnes otevřeli výstavu, která podrobně představuje všech pět soutěžních návrhů.

Budova původně sloužila jako sídlo Okrasního stavebního podniku (OSP). Po více než 50 letech má "EMOS" radikálně změnit svou tvář i útroby. Foto: město Přerov

Soutěžní návrhy jsou vystaveny přímo ve výlohách budovy na náměstí TGM 16, která čeká na rekonstrukci. Návštěvníci tak uvidí z ulice nejen jednotlivé návrhy, ale seznámí se i se jmény architektů či členů komise, dozvědí se, co se vlastně skrývá za slovy „soutěžní dialog“, přečíst si mohou i harmonogram prací a hodnocení jednotlivých návrhů. 

Výstava bude k vidění minimálně měsíc, ale spíše déle. „Bude tu tak dlouho, dokud nebudeme potřebovat prostor pro jinou expozici – chceme, aby lidé měli dostatek času si návrhy prohlédnout,“ konstatoval primátor Petr Měřínský (ANO).

Jako první dnes výstavu viděli pozvaní novináři, kterým odpovídal na dotazy i renomovaný architekt Igor Kovačević, který je organizačně hlavní tváří soutěžního dialogu. 

Na internetu si mohli Přerované prohlédnout ukázky všech pěti návrhů už 19. března, kde je představil Přerovský Rej, více čtěte ZDE


Do opravené budovy se přemístí jen 160 úředníků

V popisu návrhu autoři zmiňují, že hlavním prvkem je atrium, které určuje složení fasády a kancelářských prostor. Cílem podle nich bylo vytvořit nový orientační bod pro město a také moderní formu vyhlídkové věže. Občané a turisté tak budou mít možnost užít si panoramata Přerova.

Součástí objektu se stanou dva výtahy pro veřejnost a zaměstnance, navržen je tu i výtah pro zásobování a převoz těžkých předmětů. Budova, která původně sloužila coby sídlo Okresního stavebního podniku, měla v posledních letech několik využití – v části pracovali úředníci, byly tam kanceláře soukromých firem i elektro-prodejna. Teď tu vznikne nové magistrátní sídlo, v němž bude pracovat 160 zaměstnanců, přemístí se sem tedy zhruba polovina úřadu, na kterém dnes pracuje přes 320 úředníků. Ti sídlí v různých budovách většinou v centru města Přerova. 

Takto se změní jedna z dominant přerovského centrálního náměstí TGM. Zdroj foto: město Přerov



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker