Víte kolik je v Přerově ulic? David Kajnar se rozhodl to během lockdownu zjistit

K uskutečnění jeho, jak sám říká "bláznivého" nápadu, mu prý dopomohla naše vláda, která sérií více či méně zbytečných omezení, přišla doposud z největším paskvilem. A to tím, že uzavřela okresy a de facto nám sebrala už i to málo co nám zůstalo na odreagování pro někoho i náhradu sportovního vyžití. Za každý kilometr trasy kterou ujde, si dá stranou deset korun a za tyto peníze pak kupuje drobnosti pro radost prodavačkám z Kauflandu na Želatovské ulici.

Foto: Archiv Davida Kajnara

Rozhodl jste se, že v době lockdownu se pokusíte projít všechny ulice v Přerově, co Vás k tomu vedlo?

Jsem PŘEROVÁK, který nedá na své rodné město dopustit. Po všemožných ulicích chodím už 46 let a možná i někoho jako mne napadlo, kolik vůbec je ulic v Přerově. Kolik jich znám, nebo v kolika jsem vůbec kdy byl, alespoň tedy co si mé mozkové buňky pamatují.

Jak dlouho by trvalo je všechny obejít a kolik kilometrů by musely moje nohy nachodit než by prošly i tu nejzapadlejší uličku.

Takže tím, pokud nějak nechceme obcházet zákaz různou českou vyčůraností, tak na volnočasové aktivity nám zůstala betonová a jiná zástavba města. Později vyšlo najevo, že můžeme i do přidružených městských částí, ale rozhodnutí mého malého protestu to už nezvrátilo. Třeba by se náhodou má městská turistika s " pěkným čistým vzdouškem ", který zde v Přerově dýcháme, dostala až k těm co si beztak tato omezení vylosovala z klobouku.

Rouška kterou také venku přikázali, je u nás v Přerově možná tak dobrá kvůli tomu smogu, jinak postrádá smysl, když jdu sám po ulici či případně se o dva metry minete s kolemjdoucím.

Takže celou tuto pouť Přerovem absolvuji bez roušky, protože zdraví mám jen jedno.

Je mi jasné, že kdybych chodil trasy viz.níže tak by se nic nestalo, nikdo asi nebude stát na cyklostezce a pokutovat sportující lidi, ale to by právě už nebylo ono.


Jaká je celková délka plánované trasy a jak dlouho podle Vás potrvá ji zdolat?

Celkovou délku trasy jsem mohl jen tipovat, stejně tak i počet ulic. Nyní už můžu prozradit, že všechny ulice na levé straně Bečvy mají cca 45 kilometrů. Ulice procházím tak, že projdu kolem všech obyvatelných domů s číslem popisným. Také už nyní mám zhruba předpoklad, že mi to bude trvat zhruba 8 etap po cca dvou hodinách chůze. K 8. březnu mám za sebou 6 etap.

Již nějakou dobu pravidelně podnikáte několikakilometrové výlety, co Vás na tom nejvíc baví a jaká je vaše oblíbená trasa?

Více jak 10 let se snažím hrát golf, což hodí běžně kolem 10 kilometrů pohodové chůze většinou v krásné přírodě. A k tomu sem tam zajedu do různých hor na nějaké delší a hlavně kopcovité trasy. Nyní v zimě většinou chodím rychlejší chůzí na čas po cyklostezce od tenisové lávky k mostu v Prosenicích a zpět. V létě dělám různé okruhy např. ke Švédským šancím, přes Beňov, Želatovice, Tučín, Radslavice a kolem Bečvy zpět.

Ze svých pochodů podporujete prodavačky v obchodě, jak to funguje?

Už loni, když tato záležitost s Covidem začala, jsem při nákupu vždycky dal prodavačce na kase čokoládku apod. Myslím, že po loňské opravdu masivní podpoře občanů hlavně lidí v první linii, přes různé dovážky obědů, různých potravin apod. se podle mne tato pomoc téměř zastavila. Je mi jasné, že lidi toho mají už plné kecky a mnohým už asi ani moc peněz nyní nezbývá na svou obživu. Takže pro ty co se mají minimálně zatím stejně jako před rokem půjdu malým příkladem.

Moje peněženka mi sdělila, že unese když za každý nachozený kilometr mé akce " Tour de Přerov " dám bokem deset korun. Za odložené penízky koupím různé kafíčka, čajíčky, sladkosti atd.

Zvolil jsem si obchod Kaufland na Želátovské ulici protože si myslím že prodavaček, které jsou denně ve styku  se stovkami nakupujících se ta PRVNÍ linie týká po lékařích úplně nejvíc.


Ozval se Vám někdo, že by se k Vám na procházkách přidal?

Bohužel se nikdo nepřidal a ani jsem vlastně nechtěl, aby se z toho náhodou stala nějaká akce, kde by šlo více lidí v této době pohromadě. Ono i kdybych chtěl, tak na takové případné romantické procházky není městská zástavba zrovna super :)

"Třeba jen někoho inspiruji, že si projde své město, obec nebo vesničku křížem krážem do poslední ulice. Třeba někdo může vydat mapu všech přerovských hospod, jak daleko je to od jedné ke druhé."

Myslím, že to by byla taky záslužná činnost :)

Až se situace rozvolní, neplánujete v Přerově založit klub pěší turistiky?

Až se někdy v budoucnu vrátíme do normálu tak nic takového v plánu určitě nemám. Na organizaci mi stačí bowlingová liga, kterou hrajeme na bowlingové herně na Trumfcentru.

Je něco, co jste při svém dosavadním putování po městě objevil? Nějaké zajímavosti, kterých si člověk běžně nevšimne?

Určitě jsem objevil pár nových ulic. Jako třeba zatím nejkratší Markulčekovu ulici, hned ve vedlejší ulici vám možná naskočí NÁDHERNÁ vzpomínka na zpěváka Pavla Nováka. Pokud půjdete třeba zítra na výlet na Švédské šance, cestou projděte Hostýnskou a Jarní ulicí, kde se můžete pokochat pěknými domy.

Ono bohužel procházení v této době je takové šedivé. Všechno je zavřené, lidem nevidíte do tváří, abyste poznali jestli jsou happy nebo ne.


Čeho si běžně člověk nevšimne jsou odpadky v ulicích, bohužel ne v popelnicích. Zkuste si jeden malý dobrý skutek denně, který vás nebude nic stát. Zvednout jen jeden jakýkoliv odpadek ze země denně a dát ho do koše. Je nás tu cca 40000 těch co by tuto činnost mohli zvládnout. Kdyby to udělalo jen 1000 lidí denně, tak bude v Přerově ještě krásněji :)

Dále mezi mé koníčky třeba patří dělat DJs na různých svatbách a oslavách, nebo třeba nejlepších Silvestrech na Trumfu. Už se nemůžu dočkat až vás zase roztančím na různé hity, třeba jako na letních párty na Viktorce.

Tak všechny mé známé i neznámé PŘEROVÁKY zdravím.

Mějte se fajnově a buďme optimističtí, že léto by třeba už mohlo být minimálně tak jako to loňské a že to tato Covidová doba bude co nejdřív za námi.

 Kajnar David



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker