Jubilejní ročník festivalu Dvořákova Olomouc nabídne vedle klasiky i crossoverové projekty

Ve dnech 12.–28. května se uskuteční jubilejní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc. Pořádající Moravská filharmonie letos připravila celkem šest koncertů na různých místech hanácké metropole včetně proslulého poutního místa – Svatého Kopečku.

Dvořákova Olomouc se může těšit také na francouzského violoncellistu Victora Julien-Laferrièra. Foto: mfo

Návštěvníci festivalu se mohou těšit na interprety zvučných jmen, stěžejní díla světového repertoáru i několik velmi inovativních novinek. Mezi hostujícími umělci bude například americký jazzový pianista Uri Caine či Škampovo kvarteto s Ivou Bittovou. Nad událostí převzal záštitu ministr kultury ČR Martin Baxa, olomoucký arcibiskup Jan Graubner, hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek a primátor města Olomouce Miroslav Žbánek.

Festival 12. května slavnostně zahájí koncert jazzového klavíristy Uriho Caina, který v Redutě za doprovodu Moravské filharmonie pod vedením anglického dirigenta Davida Roberta Colemana představí svou variaci na Devátou symfonii Ludwiga van Beethovena. Možnost dozvědět se více o jeho skladbě Nein! Pro klavír a orchestr budou mít posluchači na besedě před koncertem, která začíná v 18.00 hodin. Moderátorem bude Jiří Vejvoda. Dílo mělo světovou premiéru v únoru minulého roku v Praze.

Jazzový klavírista Uri Cain.

16. května vystoupí v sále Klášterního Hradiska – Vojenské nemocnice Olomouc italský soubor Soqquadro Italiano. Ansámbl přiveze do Olomouce projekt „Bojíte se baroka?“, který spojuje barokní hudbu italských paláců i ulice s prvky jazzu a swingu. Barokní variace a jazzová improvizace dává vzniknout fúzi, díky které si posluchači mohou vychutnat neotřelou hudbu plnou invence.

Soubor Soqquadro Italiano.

19. května budou mít návštěvníci festivalu možnost zhlédnout světovou premiéru komorní opery DURST, jež má podtitul Performativní opera o šesti frekvencích. Dílo je sondou do problémů současné společnosti a spolupracoval na něm mezinárodní tým umělců včetně českého hudebního skladatele Roberta Jíši. Autorkou libreta je rakouská spisovatelka Elke Laznia. Světová premiéra se původně měla konat ve Vídni koncem roku 2021, avšak kvůli lockdownu nakonec proběhla až začátkem roku 2022, a to pouze online. V Telegraph Loftu v Olomouci tak bude opera poprvé uvedena před živým publikem. Soubor účinkujících sestává ze šesti zpěváků a dvou performerek.

„Moravská filharmonie se jako pořadatel festivalu dlouhodobě snaží nabízet posluchačům nejen oblíbená, časem prověřená díla, ale současně je seznamovat s hudebními novinkami. Jednou z nich je letos také opera DURST. Pro její uvedení jsme vybrali místo, které bude podle našeho přesvědčení charakteru díla vyhovovat mnohem lépe než běžný koncertní sál. Věřím, že genius loci Telegraph Loftu bude scénografické řešení opery DURST vhodně doplňovat,“ vysvětluje ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman.

24. května nabídne festival společné vystoupení zpěvačky a skladatelky Ivy Bittové a Škampova kvarteta v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. Koncert se koná ve spolupráci s centrem sociálních služeb Klíč, které letos slaví 50. výročí svého vzniku. Centrum se věnuje mentálně i fyzicky znevýhodněným lidem a také osobám s poruchou autistického spektra. V první polovině koncertu zazní výběr z populární Moravské lidové poezie v písních Leoše Janáčka v úpravě Vladimíra Godára a Pavla Fischera. Druhou půli pak vyplní jedno z nejznámějších komorních děl Antonína Dvořáka, Smyčcový kvartet č. 12 F dur „Americký“. Iva Bittová se Škampovým kvartetem velmi úspěšně spolupracuje již řadu let a jejich společná vystoupení jsou pověstná obrovským nábojem a energií.

Orquestrina.

Závěrečný koncert proběhne 28. května v Redutě a sestává z kompozic Antonína Dvořáka, které se řadí k nejznámějším dílům klasické hudby vůbec. Po Violoncellovém koncertu h moll v podání vycházející hvězdy mezinárodní scény, francouzského violoncellisty Victora Julien-Laferrièra, bude závěrečnou tečkou celé hudební přehlídky slavná Symfonie č. 9 e moll „Z Nového světa“. Moravskou filharmonii bude řídit norský dirigent českého původu Stefan Veselka. Podobně jako zahajovacímu koncertu bude i závěrečnému koncertu festivalu předcházet beseda s umělci v moderaci Jiřího Vejvody.

„Jubilejní ročník Dvořákovy Olomouce přináší na ploše pouhých šesti koncertů velmi rozmanitou paletu žánrů. Vedle proslulých děl Antonína Dvořáka nabízí možnost zaposlouchat se do hudby spojující v sobě různé hudební světy a kompoziční techniky, jako je tomu například u skladby Nein! pro klavír a orchestr Uriho Caina, kterého inspirovala Devátá symfonie Ludwiga van Beethovena, nebo projektu ,Bojíte se baroka?ʻ v podání souboru Soqquadro Italiano. Velmi mne také těší, že se do Olomouce opět podařilo pozvat celou řadu zahraničních umělců, z nichž někteří – například Revuckého vokální ansámbl z Kyjeva – zde vystoupí vůbec poprvé,“ říká dramaturgyně festivalu Ivana Kalina Tabak.

Začátek koncertů je stanoven na 19 hodinu. Podrobnější informace k programu a vstupenky jsou k dispozici na www.dvorakovaolomouc.cz.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker