Student z Přerova zvítězil v regionálním kole Soutěž & Podnikej. Je Přerov líheň talentů?

V závěru loňského roku proběhlo v prostorách Inovačního centra Olomouckého kraje regionální kolo Soutěž & Podnikej. Své nápady zde v komorní atmosféře odprezentovalo 8 studentských týmů. Na porotu nejvíce zapůsobil Radim Plško z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově . Mladý byznysman s nápadem chytrých cyklistických stojanů "Racksie" potvrdil, že potvrdil, že v Přerově jsou talentovaní lidé. Problém zůstává takové talenty udržet v našem regionu.

Radim Plško (na foto) potvrdil, že v Přerově jsou velmi chytří mladí lidé. V minulých ročnících soutěže uspěli reprezentanti Přerova i v celorepublikové konkurenci. David Stančík s projektem Daruju krev vyhrál národní kolo soutěže v roce 2019. Foto: ICOK

První finalista soutěže je z Přerova. 

Pátý ročník Soutěž & Podnikej pokračuje v letošním roce. Podobně jako většina dalších akcí loňského roku ale poněkud netradičně. Tradiční prosincová klání Soutěž & Podnikej, na která byli účastníci a partneři soutěže poslední čtyři ročníky zvyklí, byla z preventivních důvodů přesunuta na leden. Pouze v Olomouckém kraji je už znám první postupující do republikového finále v Praze. 

Smyslem soutěže je pomoci mladým lidem pracovat na jejich nápadu a navést je díky kvalitním mentorům s podnikatelskými zkušenostmi správným směrem v začátcích podnikání.


Radim Plško a s jeho Racksie stojany na kola ovládl krajské finále soutěže

První přehlídka nejnadějnějších středoškolských startupů proběhla 18. prosince 2020 v prostorách Inovačního centra Olomouckého kraje (ICOK). Své nápady zde v komorní atmosféře odprezentovalo osm studentských týmů. Na porotu nejvíce zapůsobil Radim Plško z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově.

Kromě hmotných cen si mladý inovátor z Přerova zajistil místo v republikovém finále a přiblížil se tak k hlavní výhře celého programu – obchodní cestě do Chicaga.

Roli porotců na sebe vzali pánové Tomáš Dostál z Inovačního centra Olomouckého kraje, Lubomír Hartman z M.K.R. Plus a Jakub Dostál ze společnosti Abradatas.

V krajském finále soutěže nebylo o zajímavé nápady nouze. Zdraví, životní prostředí, moderní služby a aplikace. To budou zřejmě podle mladých nové obory a produkty, kterým se chtějí věnovat. Účastníci regionálního finále a jejich pořadí bylo v současném ročníku toto: 

  1. Racksie (Radim Plško) – chytré stojany na kola, jako nový nadějný prvek Smart cities
  2. Pojízdný BARBERSHOP (Aneta Filipová, Veronika Kavková) – kadeřnictví na kolečkách, které za vámi dojede kamkoliv.
  3. SAB’s skin care (Sabina Iljasová) – přírodní kosmetika šetrná k pleti i životnímu prostředí.
  4. Plantmore (Iva Prečanová) – herní aplikace, kde reálně vysázíte vaše virtuálně vypěstované stromy a pobavíte se jako s Tamagotchi.
  5. Kairos (Klára Přibylová) – inovativní aplikace, díky které bude plánování vašeho času ještě efektivnější.
  6. Snacks (Vendelín Filip, Adam Bodnar) – studenti prodávají svačiny studentům – jednoduše a zdravě.
  7. Výstřel do tmy (Kristýna Peroutová, Adéla Sikorová, Ondřej Kačírek) – designová kavárna pro náročné přímo v srdci Šumperka.
  8. Projekt MY (Jan Dohnal) – mladý módní brand, díky kterému se zaručeně odliší


Soutěž & Podnikej je událost určena pro všechny středoškolské studenty a je organizována Nadačním fondem vzdělávání a podnikání, jehož účelem je podpora inovativního podnikatelského a kritického myšlení u studentů ve všech úrovních vzdělávacího systému s cílem vytvářet podmínky pro praktickou realizaci podnikatelských myšlenek a nápadů studentů.


Odliv mozků z Přerovska je dlouhodobý problém

Mnoho nadějných mladých lidí odchází z Přerova studovat nebo podnikat do jiných měst. Citelný je dlouhodobě odliv mozků především do Prahy nebo Brna. Jen malou konkurenci pro tyto pro mladé podnikatele nejzajímavější destinace představuje Olomouc.

Do míst svých středoškolských studií se z talentovaných žáků vrací málokdo. Jedním z důvodů je fakt, že Přerov v konkurencí velkých měst v čele s Prahou nabízí mladým podnikatelům nesrovnatelně slabší potřebné zázemí, v podstatě žádné investory ani rozvojové příležitosti.


V Přerově jsou špičkové firmy světové úrovně. Talenti ale spíše odcházejí 

V poslední době se situace zlepšuje, dokonce v Přerově má vzniknout zázemí pro mladé podnikatele v podobě inovačního hubu v Blažkově domě. Aktivní je zde také Okresní hospodářská komora, která kromě jiného pořádá vzdělávací kurzy pro firmy z Přerovska.

V Přerově přitom působí špičkové průmyslové nebo technologické firmy. Jen namátkou: v oblasti IT působí v Přerově firma KARAT Software, PRECHEZA v chemickém průmyslu, PSP Machinery, PSP Engineering nebo SEZAKO ve strojírenském průmyslu či například METSO v metalurgii. V Přerově je také pobočka firmy Olympus. Světové renomé má jedna z největších a nejpokročilejších firem regionu, přerovská MEOPTA Optika, která je světovou špičkou v optice. Podobně jako například PSP Machinery  či PRECHEZA je přerovská MEOPTA příkladem firmy s vysokou přidanou hodnotou, špičkovými odborníky a technologiemi. Kromě těchto velkých firem jsou na Přerovsku stovky dalších úspěšných menších či větších firem mnoha oborů. 

Důležitá je přidaná hodnota, kterou firmy svou činností tvoří. Bez mladých talentovaných lidí a jejich invence je budoucnost každého podniku ohrožena. Přerov se přitom potýká s odlivem mozků a celkově dlouhodobě demograficky stárne. 

Příklady úspěšných přerovských středoškolských studentů dokazují, že Přerovsko má v lidech takříkajíc "zdravou DNA". Udělat z Přerova atraktivní lokalitu pro podnikatele a mladé lidi, aby zde zůstávali a neodcházeli do jiných regionů, je zřejmě hned po dostavbě D1 největší výzvou nejen pro politické vedení města.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker