Pozor na nafukovací PARTY balónky dovážené z Číny. Jsou zdraví nebezpečné

Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázala prodávat na trhu nebezpečné nafukovací balónky. Oblíbený doplněk nejen dětských oslav může pro děti znamenat závažné poškození zdraví. ČOI nařídila stažení výrobku z trhu. Balónky vyrábí v Číně a do Česka je dováží firma WIKY spol. s r.o. z Kyjova. Výrobek byl k mání i na Přerovsku.

Zdraví nebezpečné nafukovací balónky dovážela na český trh kyjovská firma Wiki. Jako řada nekvalitních výrobků byly i tot balónky vyrobeny v Číně. Foto: ČOI

Česká obchodní inspekce zjistila na trhu v ČR hračku, která může znamenat pro nejmenší děti zdravotní riziko. Jedná se o balení 10 kusů nafukovacích balónků s potiskem. Balónky jsou vyrobeny z latexu, přírodního kaučuku. Zabaleny jsou v průhledném sáčku s papírovou manžetou, která uzavírá sáček a je k němu připojena kovovými svorkami. Na této papírové části obalu výrobku jsou uvedeny identifikační údaje a informace pro spotřebitele.   

Výrobek může představovat pro hrající si děti závažné nebezpečí poškození zdraví. Akreditovanou laboratoří bylo zjištěno, že v materiálu, ze kterého jsou balónky vyrobeny, je obsaženo nadlimitní množství N-nitrosaminů a N-nitrosovatelné látky. Tyto chemické látky se mohou uvolnit z použitého materiálu a děti je mohou, například sáním balónků nebo kontaktem z ruky do úst, požít.

Výrobek není v souladu s požadavky české legislativy o bezpečnosti hraček. 

ČOI uložila dovozci hračky ochranné opatření, kterým je stažení výrobku z trhu a z oběhu. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu, výrobek byl zveřejněn v systému RAPEX. Systém RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Products) je informační systém Evropské komise pro rychlou výměnu informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích na vnitřním trhu Evropské unie s výjimkou farmaceutických výrobků. 


Informace o výrobku:

  • Název výrobku: Nafukovací balónky s potiskem – 10 ks
  • Typ: 886101
  • Značka: „PARTY“
  • EAN: 8590331242665
  • Identifikační údaje výrobce / dovozce: WIKY spol. s r.o., Svatoborská 395, 697 01 KYJOV
  • Země původu: Vyrobeno v Číně




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker