Porušení práv majitelů pozemků nebo přešlap soudců? Město jde do sporu kvůli ovocné stezce Pastviska!

Na začátku byla myšlenka na dobrý skutek na pozemku, který patří někomu jinému. Na konci toho je spor, který skončil u soudu. Jde o osud stromů, které byly v roce 2017 vysazeny na pozemcích města a staly se součástí tzv. ovocné stezky Pastviska. Jenže krátce poté, co se dřeviny na trase mezi přerovským hřbitovem a obcí Horní Moštěnice objevily, se ozvali někteří vlastníci sousedních pozemků. Těm se nelíbilo, že stromy jsou na hranici parcel - a jich se nikdo nezeptal, jestli jsou "pro". Navíc se začali obávat, že do těchto poklidných končin města přivede nová stezka více turistů. A začal boj. Co se za tím skrývá?

Někde se sází, někde zase za podpory úředníků kácí... Zdroj foto: Magistrát města Přerova

Stromy vysadil spolek Pro Přerov, který na tuto akci dostal grant z Nadace Partnerství, část nákladů platili členové ze svých kapes. Město Přerov do jejich aktivity nevstupovalo finančně, ale pro umožnění realizace akce nechalo vypracovat geodetické vytyčení pozemků. To je velmi cenná pomoc, bez které by měl zřejmě celý slavný spolek Pro Přerov s výsadbou stromů utrum.

Společným (neplést se Společně pro Přerov) cílem měla být kilometr dlouhá trasa mezi poli, kterou lemovalo osmdesát hrušní, jabloní, švestek, třešní, višní či oskeruší a také sedmdesát keřů. Jenže se krátce poté ukázalo, že část těchto dřevin vadí majitelům sousedních pozemků, kteří se semkli ke společnému protestu – a rozhodli se hájit svůj majetek prostřednictvím společného právního zástupce. Ten se obrátil na zástupce města s návrhem, aby dali příkaz k odstranění dřevin.


Město Přerov chce podpořit výsadbu stromů 

Jenže na půdě radnice narazil, neboť město si nechalo zpracovat právní analýzu, v níž stálo, že nedochází k narušení práv vlastníků a tudíž není důvod ke kácení. S tím ale majitelé parcel nesouhlasili, proto se obrátili na soud – a žádali, aby bylo nařízeno odstranění třinácti kusů dřevin, které jsou na hranici jejich pozemků. A soud jim vyhověl. "Okresní soud nám uložil povinnost odstranit do 30 dnů od právní moci celkem 13 stromů - a také uhradit náklady řízení v celkové výši 56 085,20 korun, a to do tří dnů od právní moci rozsudku," shrnul náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS). S realizací akcí na cizích pozemcích má náměstek Zácha dost vlastních zkušeností, jak jsme informovali například v tomto článku o výstavbě autobusové točny na pozemku, který ale nepatří městu Přerov. Zácha obhajuje tajemníka Mlčocha a vinu svalují všichni na jednotlivce. 

Zbudou aktivistům (Jan Horký) podporovaným městem Přerov (primátor Petr Měřínský za ANO, náměstek Michal Zácha za ODS apod.) oči pro pláč nebo se díky nim pokocháme na stará kolena výhledy do krajiny ze stínu vzrostlých ovocných stromů? Ukáže asi až soud! Zdroj foto: Magistrát města Přerova.


Město Přerov jde do sporu:  stromy si vyvracet nenecháme! 

Radní města, kteří se tímto problémem ve čtvrtek 5. března zabývali, se rozhodli odvolat proti tomuto rozsudku - a uložili odboru správy majetku a komunálních služeb přerovského magistrátu vypracovat odvolání. 

Lidé ze spolku Pro Přerov neskrývají lítost a hořkost, slzy střídá bojová nálada. "Nás mrzí, že stromy v zemědělské krajině, které tuto krajinu zpřístupňují lidem a poskytují vyšší biodiverzitu, jsou pro někoho trnem v oku," řekl Jan Horký, známý přerovský aktivista, který dodal, že jeho ovocná stezka byla už vloni v létě poničena neznámými vandaly. I on vítá, že se radní rozhodli bránit odvoláním proti rozsudku.

je zajímavé, jak najednou táhnou všichni za jeden provaz. V minulých letech byla totiž míra ješitnosti vedoucích politických mocipánů (primátor Puchalský za Společně pro Přerov) extrémně jinde. Asi si ještě čtenáři vzpomenou na megalomanské plány na vodní lyžování na Laguně.   


Komplikace a sousedské právo v praxi: pohroma pro krajinu

Je to ale složitý případ a tím se otevírá prostor pro faktury od právníků. Jakoby Přerov neměl už tak dost problémů. Údajně pan Horký a jeho společníci vysadili stromy na pozemcích, které jsou v majetku města Přerova. To by mělo být v pořádku a nikdo by přece nečekal problémy. Ale právní zástupce, známý přerovský právník, JUDr. Marek Pour, má jiný názor: „Ta šíře pozemku je 4,5 metru. Na ty stromy potřebují minimální šíři 6 metrů, a to ještě musejí sázet středem stezky. Ve výsledku na 7 000 metrech čtverečních není správně a legálně zasazen ani jeden strom a potenciálně byla jednoznačně porušena sousedská práva 101 vlastníků pozemků." Tolik tedy právní zástupce vlastníků pozemků... 


Vyjádření vlastníků vyžaduje také Státní fond životního prostředí

Nikdo přece netvrdí nikde, že je proti "biodiverzitě" nebo proti "zpřístupňování krajiny". To snad je jasné každému, kdo má ještě trochu rozumu, že to je správné dělat. Ale taky je správné si pro své milostivé počínání aspoň zajistit vyjádření vlastníka pozemku, na kterém pan Horký chce konat blaho. Ten jej údajně získal a také město Přerov ústy náměstka primátora Záchy (ODS) toto tvrzení podporuje. Doufejme, že to tak je. Kdyby totiž náhodou tito místní intelektuálové sázeli stromy na pozemku, který jim nepatří, tak jednoznačně podle právních expertů zasahují do vlastnických práv majitele pozemku. Pokud by se tak sázeči stromů pustili do nějakých "huráakcí", tak na to pozor a příště s větším rozmyslem.

Takto by nadělali škodu nejen sobě a dobrému úmyslu, ale taky daňovým poplatníkům, protože naše peníze investované do platů radních, soudců, žalobců apod. by byly propáleny úplně zbytečně! Snad se pan Horký a jeho company poučil dobře u Státního fondu životního prostředí, potažmo Ministerstva životního prostředí, kde je jasně uvedeno, že žadatel o dotace na sázení stromků mj. "doloží vztah k místu realizace a souhlas vlastníka pozemku." Více např. na tomto odkazu, kde můžete získat až 250.000 Kč dotace na výsadbu stromů, ale jen tehdy, když to děláte se souhlasem toho, na jehož pozemku stromy sázíte! 


Snad se ukáže pravda a ne poušť

Doufejme tedy, že se pravda ukáže a že dobrý úmysl nebyl proveden za současného narušení práv majitelů pozemků. O tom, jaké to je, být poškozen na majetku by mohli vyprávět ti, kterým komunisti zabavovali majetek. A taky někdo z Lýsek u Přerova z poslední doby. 

Jak celá kauza dopadne, to nikdo neví. S českými soudy asi běh na delší čas. Tento čas ale nemáme. Pokud se nemáme stát místo kdysi úrodné Hané novodobou středoevropskou pouští, musíme konat. A konat chytře. 


Nekorektní dovětek k celé ubohé kauze

Akce vysazování stromků přerovskými opozičními politiky je velice nezisková, aspoň podle financí (nikoliv měřeno snahou o získání politických bodů jednoduchou propagandou). Nikdo zde nevylívá tuny betonu. Nestaví tu velké stavební firmy. Asi proto se zatím kromě aktuálního vedení města Přerova neozval nikdo jiný, kdo by sázení stromu obhajoval.

Zatím mlčí také známý předseda hnutí Děti Země, velice schopný a sečtělý znalec mj. správního práva Miroslav Patrik, který je známý svým bojem za zájmy přírody proti řešení dopravy ve městě Přerov a jeho okolí. Mlčí také pan Juliš,  dlouholetý městský úředník, vedoucí odboru přerovského magistrátu, o kterém se ví, že velmi chce zachování populační exploze bobra na přerovské Laguně. Ale ten zase stromy likviduje. Co s tím? Sežerou bobři ovocné stromy, když jim postavíme vedle stezky i rybníček? Nebude na nich časem dálnice? Přerovský absurdistán zjevně opět pokořuje své limity! 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker