Sucho bude letos ještě horší

Sucho v roce 2020 bude pravděpodobně ještě horší než v posledních letech. Shodují se na tom nejen experti. Dramatická situace je patrná každému. Letošní extrémně suchá zima celou situaci velmi zhoršuje.

Sucho bude horší a horší. Rok 2020 bude zřejmě hysterie kolem světové epidemie čelit horším problémům než dřív, které budou zcela skutečné. Zdroj obrázku: ČHMÚ 2020.

Právě končící zima byla v pražském Klementinu druhá nejteplejší od roku 1775. V tomto roce začalo pravidelné měření teplot. V únoru byl historický rekord pokořen, s průměrnou teplotou 6,9 °C odsunul na druhé místo únor roku 1990, kdy průměrná teplota dosáhla 6,5 stupně Celsia. 


Extrémně suchá a teplá zima 

„Dosavadní situace počasí v zimě (nízké jakékoliv srážky a vysoké teploty) naznačuje, že situace z hlediska tří základních druhů sucha (meteorologické, hydrologické, agronomické) bude na řadě lokalit v ČR pravděpodobně velmi dramatická,“ uvedl pro Echo24 Petr Fučík z oddělení Hydrologie a ochrany vod VÚMOP. Již na začátku března se přes občasné deště začíná projevovat zemědělské sucho. Půda je vyschlá, půdní horizont není vodou nasycen. 

I to nízké množství srážek, bohužel spíše dešťových, rychle z Česka mizí. Odtéká v řekách z krajiny, kanalizacemi zase z měst a obrovských průmyslových zón. Z kanalizací zase do řek. Situace je stále horší. 

Také podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu je situace na Přerovsku a střední Moravě alarmující. Všechny monitorovací vrty od Lipníka nad Bečvou, před Osek až po Bochoř a Kyselovice hlásí "velmi nízký stav". Stav vody v mělkých vrtech je dokonce už na stupni "mimořádně podnormální". Celkově také v povodí Osoblahy, Bečvy, Jihlavy a Dyje je stav podzemní vody hodnocen jako mírně až silně podnormální.


Hluboké vrty nevydrží navždy

O něco lepší a stabilnější je situace v oblasti monitorovaného stavu hlubokých vrtů, tj. podzemní vody ve větší hloubce. Tyto zvodnělé vrstvy, rezervoáry podzemní vody, byly dlouhodobě vytvářeny shromažďováním vody, která do těchto hlubokých vrstev prosakovala. Stovky a tisíce let přirozeného pohybu vody v podzemí vytvořily přirozené oblasti akumulace podzemní vod. I tato voda je však vyčerpávána a bohužel není zpětně dotována. Situace špatného hospodaření s povrchovými zdroji vod má přímé negativní dopady na zásoby podzemní vody ve zvodních. 

Pokud nebudou přijata urychleně nápravná opatření, bude se situace zhoršovat rapidně. Své o tom ví nejen zemědělci na jižní Moravě, kterým dochází nejen voda, ale také větrnou a vodní erozí likvidovaná půda. Když se k tomu přidá způsob hospodaření na zemědělské půdě a nové znečišťující látky ve vodě, máme před sebou výbušný základ ekologické katastrofy. Redakce Přerovského Reje už dříve informovala také o finančních a hospodářských problémech, které nedostatek vody bude působit, padají už i velké pokuty za ilegální odběry vody. 

Současná panika kolem koronaviru a zběsilé vykupování mouky jsou slabým odvarem proti životu bez vody. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker