Letiště v Bochoři nabírá druhý dech. Prostějovští vojáci se stěhují do nových prostor.

Celý 533. prapor bezpilotních systémů se má postupně přemístit do Bochoře, a to do prostor po bývalé vrtulníkové základně na letišti v Přerově. Důvodem je kapacitní omezení současného působiště jednotky, jak informoval Přerovský deník.

Foto zdroj: zdopravy.cz

První krok představuje umístění pracoviště jedné roty praporu do areálu, zatímco kompletní přemístění praporu do Bochoře je plánováno do roku 2028. Vojáci plánují využít hangár pro bezpilotní prostředky a budovu staré řídicí věže. Některé objekty budou rekonstruovány, zatímco jiné budou nově postaveny, aktuálně jsou v projektové fázi.

Očekává se minimalizace vlivu armádní přítomnosti na obyvatele Přerova a okolních obcí. Začátek výcviku vojáků prostějovského praporu je naplánován na jaro. Letiště, ze kterého se armáda stáhla v roce 2013, je v majetku státního podniku LOM Praha. Zvýšený zájem investorů o využití letiště souvisí s plánovanou výstavbou dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem, což slibuje zlepšení dopravního spojení.

„Dnes v areálu působí asi dvacet civilních subjektů. Letiště se díky tomu, že se přibližuje dálnice, opět stává středem zájmu a pozornosti, a to i ze strany armády,“ řekl Přerovskému deníku mluvčí LOM Praha Pavel Lang.

Kromě 533. praporu bezpilotních prostředků by se do budoucna mohla přesunout na letiště v Bochoři také další jednotka, ale bude nutné provést rekonstrukci areálu. V roce 2015 byla v areálu provedena rozsáhlá sanace objektů v rámci plánované strategické průmyslové zóny, která však nakonec nebyla realizována.


INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker