Dluhonice získají nová parkovací stání, opravou projdou chodníky i veřejné osvětlení

Kompenzace – které místní část Dluhonice získává za to, že ji protne dálnice – se blíží k dalšímu milníku. V pondělí 16. října začnou opravy chodníků a veřejného osvětlení, v plánu je také stavba nových parkovacích ploch. Práce budou trvat 305 dnů a přijdou na částku přesahující 37 milionů korun – sumu plně pokryje dotace Olomouckého kraje.

Foto zdroj: prerov.eu

„Projektová dokumentace řeší opravu chodníků, vjezdů k nemovitostem, vybudování padesáti podélných a příčných stání a opravu veřejného osvětlení v ulicích K Rokytnici, K Nadjezdu, Náves, U zbrojnice a Školní,“ uvedl náměstek přerovského primátora Vladimír Lichnovský. Na řešení parkovacích míst se dohodli představitelé města se zástupci místní části. „V Dluhonicích chybí parkovací a odstavná stání jak pro místní obyvatele, tak pro návštěvníky této lokality. Řidiči parkují na komunikacích, obrubnících, případně na provizorně zřízených plochách na stávajících zelených pásech,“ popsal situaci Jiří Raba z přerovského magistrátu. Dluhonické také trápí stav chodníků, které jsou za hranicí technické a morální životnosti. „Chodníky budou z důvodu jejich špatného stavu rozebrány a nově provedeny, a to včetně obrubníků,“ doplnil náměstek Lichnovský. Dále bude provedena přeložka veřejného osvětlení s novým kabelovým podzemním vedením a novými svítidly.

Na vyplacení kompenzací obci za stavbu poslední části dálnice z Přerova do Říkovic ve výši až 132 milionů korun se na začátku roku 2020 dohodli zástupci Přerova, Olomouckého kraje a ministerstva dopravy. Kompenzace jsou v Dluhonicích realizovány v několika etapách – byly už například vykoupeny pozemky na stavbu rodinných domů v lokalitě Záhumení nebo zrekonstruován místní kulturní dům. „V plánu je ještě i oprava silnice vedoucí přes místní část a stavba cyklostezky, která povede podél Prechezy a spojí Přerov s Dluhonicemi,“ doplnil náměstek Tomáš Navrátil. Ten také připomněl, že kompenzační opatření vznikla ve snaze odblokovat dostavbu dálnice D1 a také díky této dohodě s Dluhonickými se stavba začala realizovat – a pokračuje podle harmonogramu.  „Což je dobrá zpráva pro všechny ty, kteří na dostavbu D1 čekají celá desetiletí,“ uzavřel náměstek Navrátil.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker