Někde nežádoucí lavičky mizí, jinde si je přejí. Odvezeny byly z náměstí Svobody, přibydou u Domova

„Dejte nám sem lavičky, nemáme si kam sednout. Odvezte si ty lavičky, vysedávají nám tu mladí s alkoholem nebo feťáci.“ Takto protichůdná zadání slyší pracovníci odboru majetku města poměrně často. Musejí pak zjišťovat, jak moc jsou obě tvrzení vůlí většiny, nebo naopak hrstky lidí, kteří v daných lokalitách žijí. Naposledy kvůli steskům lidí z náměstí Svobody odstranili místa k sezení, která podle svědectví místních okupují hluční bezdomovci. V jiných lokalitách se naopak budou lavičky instalovat.

Lavičky z náměstí TGM před zimou zmizí, na jaře ale budou zase zpět na svém místě. Foto zdroj: prerov.eu

V Přerově a jeho místních částech je 1793 laviček. Co kus, to názor lidí, zda na dané místo lavice patří, nebo ne. „Naposledy jsme řešili dvě lavičky na náměstí Svobody, kde podle tvrzení místních obyvatel jsou místa k sezení okupována lidmi bez domova, kteří na místě popíjejí alkohol a polehávají. Lidé nás žádali, ať lavičky odstraníme, což jsme udělali. Kromě toho jsme v dané lokalitě zvýšili i dohled strážníků,“ řekl přerovský primátor Petr Vrána.

Druhý podnět ohledně laviček přišel od obyvatel Domova pro seniory, kteří si naopak přáli, aby v okolí zařízení bylo více míst k sezení, která by využili při procházkách se svými rodinnými příslušníky. „I toto přání jsme vyslyšeli. Rozhodli jsme se, že do této části města pořídíme tři nové lavičky. Protože budou sloužit hlavně seniorům z Domova, vybrali jsme typ navržený pro starší občany. Lavičky jsou uzpůsobeny pro snadnější usedání a vstávání, mají vyšší polohu sedáku a jsou tedy pohodlnější,“ sdělil primátorův náměstek Vladimír Lichnovský. Lavičky budou v blízkosti Domova v Kabelíkově ulici instalovány na jaře a předpokládané náklady na nákup, dopravu, instalaci, dláždění a terénní úpravy jsou 48 tisíc korun.

Stav laviček ve městě průběžně kontrolují správci zeleně

„Průběžně se také lavičky opravují, mění se desky, natírají.  Neopravitelné se likvidují a následně nahrazují, ročně nakoupíme asi 30 nových laviček,“ řekla Michaela Kašíková z přerovského magistrátu. V samotném Přerově je 1494 městských laviček, z místních částí jich má nejvíce Předmostí – konkrétně 121, naopak nejméně, po 4 kusech, je v Dluhonicích a Kozlovicích.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker