Piráti navrhují rozšířit v Přerově projekt ReUse centra

V Přerově existuje bazar podobný ReUse centru, který pod názvem Daruj Ber provozuje Charita. Sídlí však v nedostačujícím prostoru a nenaplňuje veškerý potenciál ReUse centra. Pirátská zastupitelka Lenka Jüngling proto navrhuje, aby se v Přerově otevřelo další místo v prostorách vlastněných městem nebo aby došlo k rozšíření místa stávajícího.

Foto: Ilustrační obrázek

„Nové ReUse centrum by mohly zřizovat Technické služby města Přerova. Přijímalo by předměty na sběrných dvorech pro Přerovany nebo přímo v centru, kam by mohli věci donést všichni. Předměty by pak nabízelo přímo nebo po drobných opravách a na rozdíl od Daruj Ber by se nezaměřovalo na sběr oblečení. Zároveň by nové ReUse centrum pořádalo přednášky, workshopy a swapy. Možností je však také začít diskutovat s Charitou Přerov o rozšíření jejich stávajícího prostoru a nabízených služeb,“ říká zastupitelka a navrhovatelka projektu, Lenka Jüngling za Piráty.

Co se týká financování provozu, část půjde z peněz z prodaných věcí, dále z ušetřených nákladů na zpracování odpadů díky snížení jeho objemu, část půjde formou zapojení ziskového sektoru nebo formou spoluprací s neziskovým sektorem a také z dodatečné podpory ze strany města.

„Cirkulární ekonomika (oběhové hospodářství) je směr, kterým se ubíráme na úrovni EU, celé ČR i na úrovni Olomouckého kraje. Kraj v tomto případě rozhodl jít cestou vybudování vlastní odpadové infrastruktury, což znamená, že celý proces budou řídit města a obce a veškerý zisk půjde zpět jim na rozvoj. ReUse centrum by se tak mohlo stát dalším dílem skládačky v celém procesu,“ dodává Jüngling.

ReUse centrum je místem, kde lidé mohou odevzdat funkční předměty či nečalouněný nábytek a zároveň si pořídit věci, které darovali jiní. ReUse centra obvykle přijímají kuchyňské nádobí, nářadí, sportovní potřeby, hračky, knihy, CD či LP, umělecké předměty, dekorace, hudební nástroje nebo třeba kočárky a autosedačky. Centra tak předchází vzniku odpadu, upcyklují staré předměty nebo plní funkci vzdělávacího střediska - organizují přednášky, workshopy či swapy.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker