Červený kostel před premiérou: zahájí slavností včetně autorského čtení nejdiskutovanější knihy

Za dva týdny zahájí Červený kostel na třídě Svobody novou kapitolu své existence. Bývalý německý evangelický kostel z roku 1901, kdy vznikl jako sakrální objekt, se v dalších desetiletích měnil přes sklad knih až k úplně nové funkci kulturního centra. Nová éra bude zahájena několikadenním festivalem, oři němž se lidé mohou mimo jiné setkat i s autorkou aktuálně nejdiskutovanější české knižní novinky.

Foto: Rej.cz

Rekonstrukce celého objektu a stavba nového foyer je dokončena, v objektu probíhá vlastně už jen úklid po stavebních pracích. Ve foyer je už vytvořena veliká stěna z knih, které knihovně darovali lidé, na své místo se vrátila kazatelna a restaurátorským zásahem prošly také původní nápisy na zdi uvnitř kostela.

Vše vypukne ve středu 17. května v dopoledních hodinách, kdy bude Červený kostel předán prostřednictvím symbolického klíče z rukou hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka do užívání Vědecké knihovně. Po následné tiskové konferenci se naplno rozběhne program pro veřejnost. V prostorách pod chóry bude již nainstalovaná výstava fotografií Jindřicha Štreita. Zcela novou výstavu, připravenou pro tuto výjimečnou událost, si poprvé návštěvníci prohlédnou během komentovaných prohlídek, které budou probíhat po celý festival.

Hned první den představí svou zcela novou knihu Les v domě oblíbenou spisovatelka Alena Mornštajnová. Kniha vyšla teprve před pár dny vyjde a Červený kostel se tak stane jedním z prvních míst, kde si návštěvníci poslechnou ukázky přímo z úst samotné autorky. Mimochodem, právě tato kniha se v posledních dnech stala asi nejdiskutovanějším český románem. Důvodem jsou spory o to, zda si autorka „vypůjčila“ námět z osobního traumatického příběhu výtvarnice, vystupující pod pseudonymem Toy Box. Tolik prostoru v médiích už dlouho žádná jiná nová tuzemská kniha nedostala, protože do sporu se postupně zapojilo velké množství literátů, literárních kritiků, vydavatelů a dalších osobností.

Kapacita auditoria pro autorské čtení Aleny Mornštajnové je už sice dnes vyčerpaná, ale litovat toho lidé nemusí. Několikadenní oslavy totiž obsahuji i další program, který Vědecká knihovna chystá ve spolupráci s dalšími kulturními institucemi jako Moravským divadlem Olomouc či Divadlem na cucky. Spolu s Olomouckým krajem proběhne v pátek 19. května celonárodní zahájení Muzejní noci, doplněné o večerní komentované prohlídky pro veřejnost. Ochuzeni nebudou ani milovníci hudby. Těšit se totiž mohou na koncert Moravské filharmonie Olomouc či hudební vystoupení Moniky Štreitové s doprovodem, připravena je beseda s významným restaurátorem a výtvarníkem Radomírem Surmou. Program zpestří módní přehlídka návrhářky Šárky Ordošové. Festival zakončí 21. května sousedská slavnost městské části Olomouc-střed, která nabídne mimo jiné i ochutnávku z regionálních potravin. Vše o programu najdete zde https://www.vkol.cz/akce-a-udalosti

Pro Olomoučany je ale asi hlavní zprávou, že si už brzy budou moci prohlédnout stará známá místa ve zcela novém kontextu a v parádním provedení, na němž se podílel jak renomovaný architekt Miroslav Pospíšil, tak stále slavnější olomoucký mladý sochař Jan Dostál.

Interiér nové části | Foto: Rej.cz

Prostor před Červeným kostelem je teď příjemný a kultivovaný | Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker