Schváleno! Po zachránci Meopty se pojmenuje ulice.

Zastupitelstvo města Přerova v pondělí 3. 2. 2020 po projednání nakonec skutečně schválilo pojmenování ulice v Přerově, části Přerov I-Město, názvem Paula Rausnitze. Městu za toto dobré rozhodnutí patří díky občanů. Dočká se i František Venclovský?

Paul Rausnitz přebírá státní vyznamenání z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana. Zdroj: www.meopta.com

Muž, který v devadesátých letech minulého století zachránil před krachem zadluženou Meoptu, byl odvážný a lidsky přívětivý. Tím mužem je dodnes pro Přerovany Čechoameričan Paul Rausnitz.  O záměru pojmenovat po něm ulici informoval Přerovský Rej jako jeden z prvních v tomto článku a vyjádřil tomuto návrhu plnou podporu.  Děkujeme všem, kdo tento skutek podpořili. 

Meopta patří k tradičním českým firmám a předním světovým výrobcům optických i mechanických součástí nepřeberné řady nástrojů, technologických celků a komponent. Meopta je ceněna pro svou kvalitu v civilním i vojenském sektoru. Dříve byla firma také velkým partnerem přerovského hokeje. V současnosti patří Meopta také k lídrům v oblasti inovací, vědy a výzkumu. Je pro Přerov štěstím, že zde Meopta zůstala. Doufáme, že je také štěstím pro Meoptu, že může být v přátelském městě Přerově a že neodejde někam na Dálný východ. 


Nesmysly na sociálních sítích 

Další návrhy ze sociálních sítí zní na jiné přerovské občany, po kterých se podle názoru některých diskutujících mají jmenovat přerovské ulice, zní: Vladimíra Puchalského nebo Petra Dutka. Oba jmenovaní vedli jako primátor nebo starosta město Přerov. Zatím ani jeden z těchto návrhů nebyl podle informací Přerovského Reje oficiálně předložen. Redakce Přerovského Reje se k těmto návrhům prozatím nebude blíže vyjadřovat. Současně se neztotožňujeme s názory a pomluvami, které tvrdí, že podle pana Puchalského se má jmenovat areál vodních sportů na Laguně. 


Bude také ulice Františka Venclovského? 

Za Přerovský Rej navrhujeme, aby se více prezentovalo jméno světoznámého plavce Františka Venclovského. Pokud je v Přerově někdo, kdo to má na starosti, prosíme, aby se tímto návrhem zabýval. 

František Venclovský je pro mnohé z nás legendou. Pro tohoto rodáka z Lipníka nad Bečvou, který se svou rodinou žil v Přerově, byla řeka Bečva láskou. Inspirovala jej v životě jako občana města i jako špičkového sportovce. František Venclovský byl inspirující osobností a šel vždy příkladem. Proslavil se jako zimní dálkový plavec a člověk pevné vůle. A byl to také právě on, kdo stál v Přerově u zrodu známé tradice otužilců. V současnosti je památka a odkaz slavného občana města Přerova připomínán pamětní tabulí na zdi přerovské náplavky, na soutoku Strhance a Bečvy, poblíž přerovské sokolovny.

Nedávné pojmenování ulice po Paulu Rausnitzovi dokazuje, že Přerov má dost skutečných osobností, na které může být hrdý. František Venclovský by mohl být dalším z nich. 


František Venclovský na archivním snímku. Zdroj: Magistrát města Přerova. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker