Už i děti ví, že místní potraviny chutnají nejvíc. Podívejte se na milé video

V Olomouckém kraji úspěšně funguje pilotní projekt iniciativy Od vidlí po vidličku. Místní akční skupina Šumperský venkov se snaží prostřednictvím osvětové kampaně dostat více lokálních potravin do škol. Děti tak mohou jíst zdravě a dostávat na talíř pokrmy připravené z potravin přímo od farmářů. Myšlenku podpořilo také krátké video, podívejte se.

Lokální potraviny dětem chutnají a často jsou levnější než ty z velkých obchodních řetězců. Foto: YT



"Chceme, aby školní jídelny mohly jednoduše odebírat potraviny přímo od lokálních producentů. Aby veřejnost rozuměla významu a přínosu používání lokálních potravin z hlediska ekonomického, ekologického, zdravotního," uvedl Radim Sršeň, předseda MAS Šumperský venkov.

Iniciativa Od vidlí po vidličku se zaměřuje právě na to, aby se regionální potraviny a suroviny spotřebovávaly přímo v místě, kde vznikají. Snahou iniciativy je také dostat co nejvíce regionálních potravin do kuchyně školních jídelen. Na Šumpersku mají tradičně dobré jméno například ovocnáři, producenti mléčných výrobků a masa.

Spotřeba místních produktů je levnější a ekologičtější 

„Chceme, aby naše děti jedly ve školách co nejlépe. Aby měly na talíři zdravé, chutné a čerstvé potraviny. U nás na Šumpersku jsme přímo u zdroje. Máme tu spoustu farmářů, potravinářů i sadaře. Je škoda, že jejich potraviny často končí v Praze nebo Zlíně a my si sem vozíme jídlo odjinud,“ dodal Radim Sršeň.

"Jako místní pěstitel ovoce a také výrobce müsli tyčinek preferujeme dodávání našich produktů místním spotřebitelům. Spotřeba místních produktů je z pohledu dopravy vždy levnější a ekologičtější než převozy potravin přes půl Evropy a produkty jsou většinou čerstvější. U spotřebitelů – v tomto případě především žáků a studentů místních škol, by mohlo dojít k lepšímu vnímání a propojení s místními zemědělci a potravináři, kdy budou mít možnost to, co jí, vidět nejen na talíři, ale vidět či navštívit samotnou výrobu v regionu, a stát se tak dlouhodobými zákazníky, kteří budou preferovat místní produkci,“ doplňuje ekonomický ředitel společnosti ÚSOVSKO Martin Novák.

Festival na Třemešku vypukne v červenci

Jedním z vrcholů iniciativy bude gastro festival zaměřený právě na lokální producenty a výrobce. Akce se uskuteční 29. července a mezi hosty by se měli objevit věhlasní šéfkuchaři i oblíbené kapely.  




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker