Při pálení je třeba maximální opatrnosti

Dávejte pozor při pálení trávy a klestí. Suché jaro a nedostatek srážek z posledních týdnů jsou jasným signálem ke zvýšené pozornosti. Právnické osoby a podnikatelé mají navíc povinnost hlásit pálení hasičům. Doporučujeme ohlásit pálení předem i všem ostatním.

Nedávno zasahovali hasiči při požáru ve Šternberku a v Alojzově. Oheň se může během chvilky nepozornosti rozšířit velmi rychle. Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Nedávno Přerovský Rej upozornil ve zprávách na riziko vzniku nekontrolovaných požárů. V článku "Vypalujte s rozumem" jste se mohli například dozvědět, že hasiči z Hasičského záchranného sboru (HZS) Olomouckého kraje za poslední dva týdny opakovaně vyjížděli hasiči k požáru po nezvládnutém pálení trávy nebo klestí. Opakujeme proto základní body i v této rubrice. Vždy je důležité dobře dodržovat doporučení HZS. 


DODRŽUJTE ZÁKLADNÍ PRAVIDLA:

  1. Pokud platí zákaz vypalování trávy, klestí a porostů, respektujte ho. V opačném případě porušíte zákon o požární ochraně a hrozí vám tak pokuta až 25 tisíc korun.
  2. Za silného větru nebo v období extrémního sucha rovněž oheň v přírodě nerozdělávejte!
  3. Zcela zakázáno je rozdělávání ohně na místech se vzrostlým porostem.
  4. Pokud už rozděláváte ohně v přírodě, tak ohniště bezpečně oddělte od okolního prostředí například kameny, obsypejte jej pískem či vykopejte v zemi strouhu. V případě větších vater je vhodné ohniště oddělit pruhem širokým až jeden metr, který bude zbavený veškerých hořlavin.
  5. Oheň rozdělávejte alespoň 50 metrů od okraje lesa a v dostatečné vzdálenosti od budov, objektů a předmětů, které se mohou snadno vznítit. Oheň nezakládejte pod větvemi stromů, na kořenech stromů, na suchém listí, lesní hrabance nebo rašelině, v blízkosti suché trávy, stohů a seníků. Létající jiskry nebo náhlý poryv větru totiž velmi snadno způsobí neštěstí.
  6. Oheň neroznášejte po okolí.
  7. Ohniště důkladně uhaste buď zalitím vodou, nebo alespoň zasypáním zeminou. Při odchodu se z ohniště nesmí kouřit a popel i půda pod ohništěm musí být chladná. Lesní hrabanka tvořená zetlelým jehličím může prohořet až do značné hloubky a nepozorovaně se šířit do stran i mimo ohniště.
  8. Pokud se vám přes veškerou opatrnost situace vymkne kontrole, volejte hasiče 150 nebo 112!  


PŘED PÁLENÍM:

Právnické a podnikající fyzické osoby jsou povinny každé spalování hořlavých látek na volném prostranství předem oznámit hasičskému záchrannému sboru kraje. Také občané by měli spalování předem ohlásit. 

Pálení klestí hlaste na operační středisko HZS Olomouckého kraje. Vybrat si můžete jeden ze tří způsobů: 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker