Vypalujte jen s rozumem

Za poslední dva týdny opakovaně vyjížděli hasiči k požáru po nezvládnutém pálení trávy nebo klestí. Museli zasahovat například v Kojetíně. Suché jaro nebezpečí hrátek s ohněm jenom zvyšuje. Hasiči proto varují před neodpovědným pálením čehokoliv.

Sdílíme proto i aktuální fotografii z požáru ve Šternberku a v Alojzově, ze které je patrné, jak a kam se může oheň během chvilky nepozornosti rozšířit. Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Slunné jarní dny táhnou lidi ven. Ačkoliv je nouzový stav, péče o zahrádku v patřičném počtu osob není zakázána. A tak je po zkušenostech z posledních let nasnadě varování Hasičského záchranného sboru (HZS) Olomouckého kraje před neodpovědným pálením například suché trávy.

Úklid zahrádek po zimě je s pálením odrostlé vegetace, nepotřebných travin a dřevin, spjat neodlučně. Občané se taky často snaží vypálit starou trávu přímo v porostu. Hasiči tak musejí vyjíždět k požárům způsobeným právě vznícením trávy.

Hasiči zasahovali ve Šternberku, Alojzově, Pavlově, Kojetíně i v olomouckých Hodolanech. Dále na Facebookové stránce HZS hasiči vyzývají nás všechny: dodržujte, prosím, následující pravidla, abyste předešli nechtěnému požáru a jeho rozšíření! 



Přikládáme také přehlednou grafiku s radami, jak se s ohněm chovat. Zdroj: HZS Olomouckého kraje


Hasiči doporučují také předem jakékoliv pálení nahlásit! Podnikatelé a firmy mohou být za tuto činnost pokutováni až do výše 250 tisíc korun, v některých případech až do 500 tisíc korun. Povinnost ohlášení pálení je zakotvena v zákoně o požární ochraně (zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů). Rozšířením nekontrolovaného ohně mohou být způsobeny škody nejen na majetku ale i zdraví! 


Přejeme všem čtenářům krásné jarní dny a pokud možno bez dalších zbytečných pohrom.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker